Alphabet yakında Malta ile Tesla’ya rakip olabilir

Bloomberg’in haberine göre, Alphabet’in hakkında pek bir şey bilinmeyen araştırma laboratuvarında yenilenebilir enerjinin depolanabilmesi için bazı çalışmalar yapılıyor. Adı Malta olan bu araştırma ekibinin amacı her yere yerleştirilebilecek, piyasadaki en büyük kapasiteli lityum-ion pillerinden bile daha çok enerji depolayabilen bir yöntem keşfetmek. Bu durumda Elon Musk’a rakip oluyorlar, çünkü Elon Musk dünyadaki en büyük lityum-ion çiftliğini 100 günde inşaa edeceğine dair söz verdi ve gerekli anlaşmaları yaptı.

alphabet

Malta isimli araştırma ekibinin amacı her yere yerleştirilebilecek, piyasadaki en büyük kapasiteli lityum-ion pillerinden bile daha çok enerji depolayabilen bir yöntem keşfetmek.

Malta ekibi şu sıralar Silikon Vadisi’nde ilk testlerine başlamış durumda. Basitçe anlatmak gerekirse, 4 adet silindirik yapının ısı pompalarına bağlı olduğu bir yapı düşünebiliriz. Bu silindirik yapılardan 2 tanesi tuz ve 2 tanesi hidrokarbon sıvıyla dolu. Sistem elektriği alıyor ve sıcak ve soğuk hava akışı sağlıyor. Bu havalar aniden birbiriyle etkileşime geçirilerek bir rüzgar türbini yaratılıyor. Sistem ihtiyaç anında elektriği böyle üretilebiliyor. Bu tankların yalıtımına göre depolanan enerji saatlerce vaya günlerce tanklarda tutulabiliyor.

Ayrıca kullanılan malzemelerin lityum-ion pillere oranla daha ucuz olması bu teknolojinin ileride daha tercih edilebilir olmasını sağlayabilir.