PC oyunculuğu gerçekten yükselişte mi?

Son nesilde, oyun pazarındaki hakim güç konsollardı. Yeni nesil konsolların çıkmasıyla beraber, PC oyunculuğu da üzerindeki ölü toprağını atmayı hedefliyor. Peki…

PC OYUNCULUĞU GERÇEKTEN YÜKSELİŞTE Mİ?

[one_half]

hasan

Aslında, PC oyunculugu uzun süredir yükselişte. 2005-2009 yılları arasında, PC oyunlarının çogu Xbox 360’tan uyarlanıyordu. Yapımcılar, suçu korsana atarak, yaptıkları kötü oyunları PC’ye düzgün uyarlamıyordu. Bu sebepten, oyunlar satmıyordu. 2008 sonu gibi ayyuka çıkan “PC oyunculugu öldü” söylentileri, Steam sayesinde hurafe olarak kaldı. Yoksa, o dönemlerde, PC platformu gerçekten sıkıntılıydı. 700 dolar verilip alınan ekran kartları, oyunları yavaş çalıştırıyordu. Oyunda ilerlemeyi engelleyen sorunlar (bug) vardı. Steam’e bakınca geliştiricilerin PC platformuna önem verdigini görüyoruz. Oyunlar, optimize edilmiş ve konsollara göre daha fazla efekt ve yüksek çözünürlüklü dokular barındırıyor. PlayStation 4, ülkemizde 1500 TL seviyesinden alıcı buluyor; Xbox One kaç para olacak kim bilir…

1500 – 2000 TL seviyesinde, gayet iyi bir bilgisayar toplanabilir. Bu bilgisayar, şu an piyasadaki tüm oyunları 1080p çözünürlükte, yüksek ayarlarda çalıştırabilir. Yani, konsolcuların “ama daha ucuz” bahanesi de artık tutmuyor. Ben aynı şeyi, PC için söyleyebilirim. Bir indirim denk getirince, Türkiye’de 200 TL’ye alacağın konsol oyununu, PC’de 40 TL’ye alabiliyorsun.

Steam makineleri, televizyonun altına koyulabilecek kadar şık görünüyorlar. Valve’in girişimleriyle, umuyorum ki, Linux (hâliye Steam OS) da oyunculuk alanında gelişecek. Bu yüzden evet diyorum; PC oyunculuğu yükselişte. Onu düşürebilecek tek şey de, internette her gördügü reklama tıklayıp, bilgisayarına virüs bulaştıracak ve “PC’de oyun oynanmaz, göçüyor, yavaşlıyor” diyecek bilinçsiz kullanıcılar…

[/one_half]

[one_half_last]

kaan

PC oyunculuğu, evet, yükselişte ama yine de konsolun yerini alacak kadar değil. Klavye ve fareler titreşimi desteklemiyor. Kablosuz Xbox 360 kumandası bağlamak istersen; ayrı bir cihaz alıyorsun. O cihaz kablolu olduğu için, TV altında çirkin bir görüntü olusuyor. Ayrıca, PC oyunları genelde klavye + fare ikilisi için tasarlanıyor; bu gibi, kamera kontrolü bol olan oyunlar, konsola göre daha zor oluyor.

Steam makinen ne kadar güzel bir kasaya sahip olursa olsun, “vırrrrrr” diye bir ses çıkaracak. İçine koyacağın tüm oyunları 1080p’de çalıştıracak bir ekran kartı, ne yazık ki fan sesi yapacak… Yeni nesil konsolların emekleme dönemindeyiz. PlayStation 3’e çıkan ilk Motorstorm’a bak, sonra da Beyond: Two Souls’a bak. Şu an bile, Killzone: Shadow Fall gibi grafiksel açıdan dibimizi düşüren oyunlar, zamanla çok daha güzel görünecekler. Sen, iki yıl sonra “ekran kartım yetmiyor, bir 1000 TL daha masraf yapayım” derken, ben, aynı makinemle yoluma devam ediyor olacagım.

PC’ye virüs bulaştırmak için her gördüğün reklama tıklamana gerek yok. Ne kadar üzerine titresen de, elbet bulaşıyor. Açıkçası, maçımın en heyecanlı yerinde, masaüstüne göçecek bir bilgisayarı, tutup camdan atarım. Evet, oyunlar pahalı, cebi, cüzdanı deliyor ama bu, sadeleştirilmiş ‘tak-çalıştır-başın-ağrımasın’ deneyimi için değer. Bu sorun, Steam OS ile çözülebilir. Tamamen kapalı, oyun haricinde başka bir şey için kullanılmaz olursa, olur. Linux olduğu için oyun eksikliği çekiyor. O yüzden, PC yükseliyor olsa da, daha TV’min altına koyacağım kadar yükselemedi…

[/one_half_last]

100 kişiye sorduk…

can egrisi