Hangisini almalısın: iPhone 5S mi Galaxy S4 mü?

Ekran – Büyük olsun bizim olsun

iPhone 5S vs Galaxy S4

Samsung Galaxy S4 1080p (Full HD) çözünürlük sunan 5 inç Super AMOLED bir ekranla donatılmış. Kullanılan Corning Gorilla Glass 3 sayesinde son derece dayanıklı ve 441 ppi (inç başına dülen piksel sayısı) yoğunluğuna sahip.

iPhone 5S ise 4 inç ekranından 1136x640p çözünürlük sunuyor. iPhone 5 ve iPhone 5C’de olduğu gibi bu telefonda da Retina Display teknolojisi kullanılmış; yani inç başına piksel yoğunluğu 326. Bu gerçekten etkileyici ancak Samsung’un 1 inç daha büyük ekranı ve 441 ppi oranı karşısında hiçbir şansı yok. Tabii elleri küçük olan geek’ler iPhone’un ekranını daha kullanışlı bulabilirler.

Eğer ileri seviye bir telefon almak istiyorsan bunu genellikle kontratlı olarak satın alırsın. Bu da en az 1-2 yıl aynı telefonu kullanacağın anlamına geliyor. 5 inç ekranından 1080p çözünürlük sunan bir telefon bu zaman zarfında çıkacak olan telefonların yanında pek de eski durmayacaktır. iPhone 5S’in ekranı ise daha şimdiden ileri seviye telefon standartlarının gerisinde. Ekranın kazananı tartışmasız Galaxy S4.

Teknik – Apple 64-bite geçti

Apple diğer üreticilerin aksine akıllı telefonunun detaylı teknik özelliklerini açıklamıyor. Ancak bildiğimiz bazı şeyler var. 5S 2 GB RAM’e ve dünyanın ilk 64-bit akıllı telefon işlemcisi olan A7’ye sahip. Evet, beklentileri artırıyor ama hız konusunda inanılmaz artışlar bekleme; bir önceki iPhone’dan (5) yalnızca 5 kat daha fazla hızlı. Zaten A7 daha çok Touch ID algılayıcısı ve iPhone’un parlak geleceğini gözler önüne sermek için atılmış bir adım gibi.

iPhone 5S ayrıca yalnızca algılayıcılardan sorumlu olan M7 isimli bir işlemciye sahip. M7, ana işlemci A7’nin hareket algılayıcı sistemler için yorulmamasını ve bu şekilde iPhone’un daha az güç tüketmesini sağlıyor. Yani iPhone 5S’in pil ömründe artış ve hareket algılayıcılarının gelişmiş olmasını bekleyebilirsin. Mesela, arabada giderken iPhone bunu algılayacak ve WiFi ağları bulmaya çalışmayacak.

iPhone 5S’in en heyecan verici yeniliği ise şüphesiz Touch ID.  Ev tuşunun yerine konumlandırılan Touch ID, ekran kilidini parmak izinle açmanı ya da iTunes’tan herhangi bir şey satın alırken şifre vb. doğrulamalarla uğraşmak yerine parmak izini kullanarak işlemi çok daha hızlı bir biçimde tamamlanamana olanak tanıyor. Ayrıca telefona beş tane parmak izi tanımlayabiliyorsun.

Galaxy S4 ABD’de Samsung’un geliştirdiği 8 çekirdekli 1,6 GHz işlemci ile satışa sunuldu. Ancak cihazın Türkiye’de satılan sürümünde dört çekirdekli 1,6 GHz Snapdragon 600 işlemci var. Ayrıca 2 GB RAM, değiştirilebilir 2600 mAh pil, 16, 32 ve 64 GB depolama seçenekeleri (ayrıca microSD kart ile 64 GB’a kadar artırabiliyorsun) gibi özelliklere sahip. Yazılım tarafında ise NFC, IR Blaster, Air Gestures ve Smart Scroll gibi dikkat çekici özellikleri var.

Apple iPhone 5S’te NFC ve microSD gibi endüstri standartlarını reddetmeye devam etti. Buna rağmen Siri ve Touch ID gibi teknolojiler iPhone’un şu an olduğundan çok daha farklı yerlere gelmesini sağlayabilir; tabii eğer Apple geliştiricilerin bunlara erişmesini sağlarsa… Şu an için bu iki telefondan hangisinin daha iyi performans sunduğunu söylemek zor; iPhone kendini başkalaştırmaya devam ediyor. Bu seferlik berabere diyelim.