Avea giyilebilir teknolojiye odaklanıyor

Üç yıldır MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) ile işbirliği gerçekleştiren ve projeler hayata geçiren Avea, şimdi de giyilebilir teknoloji trendine odaklanıyor.

Daha önce MIT ile Fotofilm ve Şehrin Müziği uygulamalarını geliştiren Avea, son olarak kullanıcıya e-postalarına göz atıp video çekebilme imkânı sunan ve giyilebilir teknolojinin son noktası olarak kabul edilen optik-bilgisayar Google Glass’a yönelik uygulamalar geliştirdi.

Yeni gelişmekte olan giyilebilir teknoloji pazarında, operatör açısından yapılabilecek zenginleştirmelere odaklanan Avea, MIT ile Google Glass’a yönelik fark yaratacak birbirinden özel uygulamalar geliştirerek sektörde geleceğin teknolojilerini üreten ve uygulayan bir lider olma iddiasını sürdürüyor.

2017’ye kadar giyilebilir cihazlardan gelir beklentisi 20 milyar dolar

Mobil iletişim tabanlı akıllı yaşam teknolojilerinde elde edilecek başarılarla, toplumun yaşam kalitesini iyileştirip gündelik yaşamı daha kolay hale getirmeye odaklandıklarını açıklayan Avea CEO’su Erkan Akdemir; “Bizim için uygulamaların boyutu, popülaritesi, kazancı önceliklendirdiğimiz konular arasında değil” diyerek MIT işbirliği kapsamında açıklamalarına ise şöyle devam etti:

“Biz geleceğe ve gelişime odaklandık. Son günlerde de giyilebilir teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. Giyilebilir teknoloji pazarı yeni yeni gelişmesine karşın, büyük bir potansiyel ve umut vaat ediyor. Giyilebilir teknolojilerin, yakın gelecekte şu anda kullandığımız farklı cihazların yapamadığı şeyleri yapacağı düşünülüyor” diye açıkladı.

Giyilebilir teknoloji dendiğinde akla ilk olarak Google Glass’ın geldiğini sözlerine ekleyen Akdemir açıklamlarını giyilebilir teknolojiler pazarıyla ilgili rakamları aktararak şöyle tamamladı: “Google Glass ile mobil olmanın içeriği ve tanımı yeniden şekillenecek; günlük yaşantımız ve iş yapış biçimlerimiz de buna göre değişecek. Biz de bu yeni pazara sağlam adımlarla giriyoruz.

Araştırma şirketi Gartner’a göre, giyilebilir cihazlar önümüzdeki yıllarda hayatımıza daha fazla dahil olacak. IMS araştırması, 2011’de 14 milyon olan giyilebilir cihaz satışının 2016’da 170 milyonu bulacağını öngörüyor. Yani, 5 yılda 12 kat artış söz konusu. 2018’de ise 485 milyon cihaz satılacağı öngörülüyor. Bu da 7 yılda tam 34 kat artış demek. Bu etkileyici bir hız. Giyilebilir uygulama pazarında önemli bir yer tutan giyilebilir cihazların özellikle sağlık ve “fitness” alanında çok çarpıcı uygulamalar geliştireceğine inanıyoruz. 2017’ye kadar bu yeni cihazlardan 20 milyar dolar gelir elde edilmesi öngörülüyor. Biz de MIT ile değer yaratmak için geleceğe yönelik uygulamalar geliştirdik ve bu alandaki çalışmalarımızı da sürdüreceğiz.”

MIT Fotograf

Erkan Akdemir Google Glass’ı deneyimliyor

“MIT öğrencileriyle dijital dünyayı fiziksel yaşamla buluşturan cazip teknolojiler geliştirdik”

Avea Kıdemli IT Direktörü Egemen Kurdoğlu; Google Glass’ın, giyilebilir ürün pazarını önemli ölçüde hareketlendirdiğini; artan talebe karşılık, ürüne yönelik yeni ve çarpıcı uygulamalara da ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek; MIT işbirliğinde yaptıkları yeni çalışmaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“MIT ile Google Glass konusunda yaptığımız ortak çalışmalarda, MIT’deki farklı birimlerde öğrenim gören yüksek lisans öğrencilerinin katıldığı bir workshop kurguladık. Öğrenciler haftalar boyunca Google Glass uygulamaları konusunda proje üretme ve konsept geliştirme üzerinde çalıştı. Avea olarak bizim bu alanda atacağımız adımlar, başarıyla yürüttüğümüz M2M (Makinalar arası iletişim) stratejimizin de bir parçası olacak.”

Öğrencilerin haftalarca konsept geliştirmek için çok yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyleyen Kurdoğlu, tüm bu çalışmalar sonucunda geliştirilen Google Glass uygulamalarını şöyle özetledi:

“MIT öğrencileri, ‘Şehir Kaşifi’ teması kapsamında dijital medya ile kenti kesiştiren uygulamalar geliştirdiler. Giyilebilir teknolojilerdeki son gelişmelerin de etkisiyle, öğrencilerden turizmi; ‘müzeler’ ve ‘kent deneyimi’ olmak üzere iki ana akım altında yeniden ele almalarını istedik. Avea işbirliğinde çalışan öğrenciler, turizm ve keşif kültürünü etraflıca yeniden ele alıp kavramlar tasarladılar ve giyilebilir teknolojiler için uygulama geliştirdiler.

Bu çalışma kapsamında MIT ile birlikte, müze gezmeyi daha da kişiselleştirip kolaylaştıran fikirlere odaklandık. Bunun sonucunda da tüketicinin alışveriş geçmişi ve bulunduğu yere ilişkin veriyi kullanarak ona ilgisini çekebilecek teklifler sunan ya da kent deneyimini interaktif hale getiren uygulamalar geliştirerek, dijital dünyayı fiziksel yaşamla buluşturan cazip teknolojiler ortaya koyduk.”

Google Glass, milli savunmadan sağlığa kadar birçok sektörün yakın takibinde

Kurdoğlu; Google Glass’ın ordu ve emniyet teşkilatı, acil servisler, güvenlik hizmetleri, sağlık, sanayi, havacılık ve M2M çözümleri alanı dâhil pek çok sektörün yakın takibine girdiğini belirterek şöyle devam etti:

“Google Glass için üretilecek M2M uygulamaları, hem fayda hem de yatırım geri dönüşü bakımından çok yüksek bir potansiyel vaat ediyor. Örneğin; gelecek yıllarda cerrahlar dünyanın öteki ucundaki meslektaşlarıyla tartışıp gerçek zamanlı fikir alışverişi yapma imkânı bulacak. Eş zamanlı görüntüleri paylaşabilecek. Diğer yandan, bu teknoloji, yolculara check-in işlemleri, uçuşlar, hava durumu ve varacakları yerde yapabilecekleri faaliyetlerle ilgili bilgilerin gönderilmesinde kullanılmak üzere, şimdiden birkaç havayolu tarafından deneniyor. Google Glass’ın en büyük kullanım alanlarından biri de çeviri hizmeti olacak. Sesten gerçek zamanlı çeviri yapabilen uygulamalar geliştirilecek. Bu da hayatımızı önemli ölçüde kolaylaştıracak.”

Avea Ar-Ge çalışmalarının çıktılarının kendilerine ürün ve servisler olarak geri döndüğüne de dikkat çeken Egemen Kurdoğlu geleceğin standartlarını ve teknolojilerini geliştirmek üzere çalıştıklarını ifade ederek açıklamalarını şöyle tamamladı:

“Ülkemizdeki 2023 vizyonu çerçevesinde, Ar-Ge çalışmalarının gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 3’e çıkarılması gibi çok ciddi bir hedef var. Şu anda Türkiye’de bu oran yüzde 1’in altında. Elbette sürdürülebilir kalkınmaya erişebilmek için bu orana ulaşılabilmesi gerekiyor. Bu kapsamda mobil teknoloji yatırımları adına her türlü adımı atmaya hazırız ve çalışmalarımızı da sürdüreceğiz” dedi.