Batarya performansınızı 4 adımda koruyun

Son dönemde mobil cihazların popülerlği nedeniyle ciddi darbe alan laptoplar halen profesyonel anlamda yoğun olarak kullanılıyor. İşlemci, RAM dışında batarya performansları da oldukça önem taşıyor. Yanlış kullanım nedeniyle laptopların batarya performanslarını önlemek adına bazı ipuçlarımız var.

  1. Hard diskinize göz atın

Günümüzde birçok laptop modeli SSD kullanıyor fakat geleneksel hard disk kullanan modeller azımsanmayacak kadar çok.

Geleneksel hard diskin en büyük dezavantajlarından biri ısınmadan etkilenmesi. Bu nedenle disk istenilen verimde çalışmayabilir. Bunun için Windows ve Mac kullanıcıları için çeşitli programlar mevcut. Böylelikle cihazın fazla ısınıp daha fazla batarya tüketmesinin önüne geçebilirsiniz.

Ayrıca cihazın hafızasında gereksiz yer kaplayan dosyaları silerek hard disk üzerine binen yükü azaltabilirsiniz. Bunun için en çok kullanılan program ise şüphesiz CCleaner.

  1. Bataryaya göz atmayı unutmayın

Hard  disk gibi cihazınızın bataryasının da ısınması önemli bir problem. Eğer cihazınızın bataryası çok ısınmazsa cihaz daha hızlı çalışıp daha hızlı tepki vermesi gerçekleşir. Benzer şekilde cihazın çok soğuk ortamda çalışması da bataryanın üzerine yük bindirecektir.

En fazla düşülen hatalardan bir tanesiyse  laptop şarj olurken kullanılması. Yeni nesil batarya sistemleri bunu engelleyen teknolojiye sahip olsa da şarj sırasında kullanım bataryanın daha çok ısınmasına neden olabiliyor. Ve cihazın bataryasını %100 şarj ettikten sonra uzun süre prizde bırakmamak gerekli.

  1. Korunun

Windows işletim sistemine sahip laptop modelleri genellikle 3 aylık deneme sürümüne sahip antivirüs uygulamalarıyla geliyor. Bunun ardından birçok kullanıcı yeni antivirüs almayıp bu şekilde kullanıma devam ediyor.

Cihazın içerisine giren virüsler veya trojenler cihazın işlemcisinin daha fazla çalışmasına neden olabiliyor. Bunun için piyasada bulunan birçok ücretli ve ücretsiz antivirüs programı bulunuyor.

Mac kullanıcıları içinde durum benzer halde. Önceki yıllarda sıklıkla duyduğumuz “Mac’lere virüs girmiyormuş ya!” geyiği artık sona erdi diyebiliriz. Artan kullanım sayısının ardından Mac modellerinde de virüsler karşımıza sıklıkla çıkıyor. Eğer Mac kullanıcıysanız antivirüs programlarının Mac için özel versiyonlarını indirebilir veya satın alabilirsiniz.

  1. Temiz tutun

Bu sefer gerçek temizlikten bahsediyoruz. Cihazı laboratuvar ortamında kullanmıyorsanız bulunduğunuz ortamdaki tozlar cihazın havalandırma ızgaralarını belli bir süreden sonra tıkamaya başlıyor. Bunun için havalandırma kanallarını temizleyen çeşitli kitlerden satın alabilirsiniz.

Günümüzde birçok modelde fan kullanılmadığını görüyoruz. Peki bu modeller sıkıntısız mı? Cevap kesinlikle hayır. Bu tarz laptop modeli kullananlarsa cihazın havalandırma ızgaralarının hava akışını kesen nesnelerden uzak tutması gerekli. Sıklıkla karşılaşılan problem ise battaniye yorgan gibi nesnelerin üzerinde laptop kullanıldığında görülüyor. Bu tarz nesneler cihazın hava akışını büyük oranda kesip cihazın daha çok ısınıp daha fazla batarya tüketmesine neden oluyor.

Bir diğer önemli temizlik noktasıysa ekran. Eğer ekranınızı temizlemezseniz görüntü kalitesi düşer ve ekran ışığını daha parlak kullanmak zorunda kalabilirsiniz.

Diğer üç madddenin aksine temizlik konusunda profesyonel yardım almanız gerekebilir. Özellikle fan ve havalandırma kanallarının temizliği konusunda yetkili servislerden destek alabilirsiniz. Ekran temizliğinde ise tekno marketten bulabileceğiniz ekran temizleme sıvısı ve mikrofiber bezle halledebilirsiniz. Fakat temizliğe başlamadan önce ekranın soğuk olmasına dikkat etmelisiniz.