CYBERNAUT

Aytun Çelebi

Özetle bu ay…
Yine çok hızlı geçti. Yaz nerde kaldı diye söylenirken, birden geldi.
Muhtemelen birden de geçecek. Yaklasık 12 yıl oldu; teknoloji konulu birçok yayında çalıstım. Genelde yaz ayları hareketsiz geçer. Ancak bu yaz oldukça hareketli oluyor. İnanın bu ay elimize o kadar güzel ürünler geçti ki, hepimiz sektörün hareketli oldugu kış aylarından bile daha çok heyecanlandık. Önümüzdeki ay da bu kadar dolu bir içerik hazırlayabilecek miyiz diye şüpheye düştük desek, yeridir. Bir de; önümüzdeki ay Stuff’ı artık her gün takip edebileceksiniz.

Dergi ile birlikte yeni web sitemiz de güncel teknoloji konusunda aradığınızı bulmanızı saglayacak. Uzatmadan, bu aydan derlediklerime geçeyim.

 

AMD yeni vizyonunu açıkladı



Berlin’de düzenledigi toplantıyla Fusion adlı hızlandırılmış işlemcilerini tanıtan AMD, süper bilgisayar benzeri bir performansı ve tam gün pil ömrünü müjdeledi. Mobil dünyada uzun süredir sessiz kalan AMD, Berlin’de düzenlediği basın toplantısıyla atılım hedeflerini ortaya koydu. Fusion A Serisi Hızlandırılmış İşlemcileri (APU) tanıtan firma, bu işlemcileri kullanan tasınabilir bilgisayarlarda HD grafikler, süper bilgisayar düzeyi performans ve 10,5 saatten fazla pil ömrüne sahip bilgisayarların mümkün olacağını belirtti.

Dört adede kadar işlemci çekirdeğini DirectX 11 özellikli ve 400 adede kadar Radeon grafik çekirdeği taşıyan ekran kartları ve HD video işleme özelligini tek bir yongada birleştiren AMD A Serisi APU’lar, jest arabirimleri, çogul ekran desteği, 3D eğlence ve gerçek zamanlı görüntü dengeleme gibi gelismiş özellikler taşıyorlar.

Dizüstü bilgisayarlarda 400gigaflops, masaüstü bilgisayarlarda500 gigaflops’a kadar islem gücüyleAMD A Serisi APU’lar, kullanıcıların video ve görüntü işleme yüz tanıma, jest tanıma ve çoğul görev senaryoları gibi en ağır uygulamaları bile kaldıracak kapasiteye sahip oluyor. En ağır şartlar için de AMD Turbo Core Teknolojisi, mikroislemci ve grafik islemcisi performansını dinamik olarak iyilestirerek kullanılan uygulamaya en uygun enerji tasarrufu düzeyini yakalıyor.

Toplantıda konusan AMD Ürün Grubu Genel Müdürü Rick Bergman, “AMD A Serisi sevkiyat asamasındadır ve 2011’in ikinci çeyreğinde ve sonrasında önde gelen OEM’lerin 150’den fazla masaüstü ve dizüstü modelinde kullanılacaktır” dedi.

Toplantıda ayrıca, ABD’deki E3 fuarıyla eşzamanlı olarak Wii U’dan da bahsedildi. Nintendo ile güç birliğine giden AMD, bu yeni avuçiçi oyun konsolunda Radeon grafik yongalarının kullanılacagını duyurdu. Cihazın HD grafiklerinden AMD Radeon yongaları sorumlu olacak. Cihazı kullanmak için oldukça sabırsızım.

 

Samsung’dan güneş enerjili netbook

Bu ay içerisinde Samsung Dizüstü Bilgisayar Ürün Müdürü Burak Pamir ile buluştum. 9 serisi dizüstü bilgisayar üzerinden konuşurken bombayı patlattı. Samsung’un kısa bir süre sonra yeni çıkartacagı netbook modelinin güneş enerjisi paneliyle dolu olduğunu söyledi. NC215S adlı bu model, Intel Atom N570 işlemci, 10 inç ekran, 1 GB bellek, 250 GB disk gibi standart özellikler taşıyor. Ancak 6 hücreli pili ışık alan her yerde yavaş yavas sarj oldugu için pil ömrü 14 saate kadar çıkabiliyor. Hatta farklı ülkelerdeki testleri de gösterdi. Afrika’da bu değer 18 saate kadar çıkıyor. Yaz bitmeden piyasaya çıkarsa, satın alanlar belki bir aylığına bu performansı görebilirler.

 

Kaspersky’den 2012’ye tam koruma

Moskova’da düzenlediği toplantıyla yeni ürünlerini tanıtan firma, 2010 yılını da değerlendirdi. Kaspersky Labs’in CEO’su Eugene Kaspersky, “Zararlı yazılımların en büyük kaynağı %35 oranında USB bellekler, bunu %20 ile yerel ağlar izliyor. Daha sonra %19 oranında MSN, gTalk gibi anında mesajlaşma yazılımları geliyor. İnternet ve e-posta ise eskiye oranla daha düşük ve %4 oranında” dedi. Kaspersky Labs’in arastırmalarına göre her 2 saniyede yeni bir zararlı yazılım ortaya çıkarken, her gün 7 milyonun üzerinde web saldırısı gerçeklesiyor.

Kaspersky Security Network (KSN) adını tasıyan güvenlik teknolojisinin bu ürünlerin merkezinde yer aldıgını belirten Eugene Kaspersky, 213 ülkede yer alan 30 milyondan fazla kullanıcının karsılastıgı tehditi bulut üzerine gönderdigini ve uzmanların bu verilere karşı anında müdahale yöntemleri gelistirdiklerini söyledi. Toplantıda Kaspersky Anti Virus 2012 ve Kaspersky Internet Security 2012 yazılımlarını tanıtan firma, bu yazılımların bulut teknolojisi sayesinde yeni bir tehdide müdahale süresini 40 saniyeye düsürdügünü ekledi.

Yazılımlardaki yeni izleme özelligi, güvenligi etkileyebilecek her hareketi yakın takibe alıyor. Buradaki en ciddi yenilik önceki kullanımlarda olup bitenleri derinlemesine inceleyerek bir patern haline getirebilmesi. Yüksek performans için optimize edilen yeni yazılımlar, HD video oynarken ya da oyun oynarken bile sistem performansını etkilemeden çalıstırılabiliyor. Bunlardan Kaspersky Internet Security 2012, 82 TL fiyatla, Kaspersky Anti- Virus 2012 ise 64 TL’ye satılıyor. Firmanın Pazarlama Genel Müdürü Gary Kondakov’la yaptığımız röportajı da 34. sayfada bulabilirsiniz. Chat yapalım ama oyun oynamam.

TTNET’in IPSOS KMG’ye yaptırdığı araştırmaya göre, Türkiye’nin Internet profili güncellendi. 30 milyon kullanıcının %59’unu erkek, %41’ini ise kadınlar oluşturuyor. Benim en çok ilgimi çekenlerin basında Türkiye’nin tüm Internet bant genisliginin %7,86’sını YouTube, %32’sini de diger video sitelerinin oluşturması oldu. Türkiye’nin %28,23’ü web’de gezerken, %10,86’sı dosya indiriyor, %0,20’si oyun oynuyor. İstanbul’da Internet kullanım oranı %51,8, bunu da Ankara, Kocaeli, Tekirdağ ve Antalya izliyor. Kullanıcıların çogunlugunu ise 15-35 yas arasındakiler oluşturuyor. Açıkçası sonuçlar genel olarak şaşırtıcı degil. Tek üzüldüğüm oyun oranının düşük olması oldu. Merak edenler için sohbet oranı da %77,8. Yani Türkiye, sosyal hayatta olduğu kadar, İnternet’te de sosyal.

İlgili Yazılar