Facebook devletlerden gelen talepleri açıkladı

Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook, 2013’ün son altı ayında devletlerden gelen içerik kaldırma taleplerinin yer aldığı ikinci Devlet Talepleri Raporu’nu yayınladı.

Facebook Baş Hukuk Müşaviri ColinStretch tarafından sosyal ağın resmi blog sayfasından duyurulan rapor devletleri faaliyetleri konusunda daha şeffaf olmaya teşvik eden bir dizi Facebook çalışmasından yalnızca bir tanesi.

Facebook, insanların devletlerden gelen taleplerin doğasını ve kapsamını, aynı zamanda Facebook’un bunlara cevap verirken uyguladığı sıkı politikaları ve süreçleri anlamalarını istediği için, dünyanın dört bir yanındaki devletlerden gelen talep sayısı ve bu taleplerin içeriği ile ilgili bilgileri yayınlıyor.

2013 yılının ikinci yarısında devletlerin Facebook’a ilettiği içerik kaldırma taleplerini kapsayan raporda, Facebook kullanıcıları hakkında devletlerden gelen talepler, ülkelerden gelen taleplerin sayısı, Facebook’un karşıladığı taleplerin sayısı ve bunlara ek olarak, devletlerin yerel yasalara aykırı olmaları gerekçesiyle içerik sınırlamasına yönelik talepleri de daha fazla şeffaflığı teşvik etmek amacıyla bu rapora dahil edildi.

EN ÇOK TALEP ABD’DEN 

Rapora göre, devlet taleplerinin büyük çoğunluğu soygunlar ve kaçırılmalar gibi suç vakalarıyla ilgili olarak geliyor. Türkiye özelinde ise bir önceki rapordan bu yana Facebook’un aldığı devlet taleplerinde çok büyük bir değişim olmadığı görülüyor. 2013 yılının ikinci yarısında Türkiye’den gelen talep sayısı 129’du. Avrupa’ya bakılırsa bu sayı Almanya için 1687, Fransa için 1661 ve İtalya için 1699’a ulaştı. ABD’den gelen talep sayısı ise 12 bin 598 olarak açıklandı.

2014 İÇERİK TÜRKİYE’DE ERİŞİME ENGELLİ

Raporda, aynı dönemde Türkiye’de 2 bin 14 adet içeriğin sınırlandırıldığı belirtiliyor. Rapora göre, söz konusu içeriklere erişim, düzenleyici ve kanun uygulayıcı kurumların talepleri doğrultusunda, Atatürk’e veya Türkiye’ye hakareti yasaklayan yerel yasalara aykırı olmaları nedeniyle sınırlandırıldı. Facebook tarafından gerçekleştirilen kapsamlı incelemelerin ardından içeriklerin yerel yasalara aykırı olduğu tespit edildiğinde söz konusu içeriğe erişim yalnızca talebin geldiği ülkede sınırlandırılıyor.

Raporun genelinde belirtilen rakamlar, 1 milyarı aşan aylık aktif kullanıcı sayısına sahip olan Facebook’un, devlet taleplerine olumlu cevap verdiği durumların oldukça küçük bir kullanıcı grubunu kapsadığını ortaya koyuyor.

Facebook, raporu yayınlarken devletlerin daha şeffaf olması gerektiğini savundu ve gelecekteki raporlarında aldığı talepler hakkında daha fazla bilgi paylaşmayı sürdüreceğini belirtti.

MARK ZUCKERBERG’İN DURUŞU NET

Facebook’un kurucu CEO’su Mark Zuckerberg, hükümetlerin gözetleme ve sansür uygulamalarına karşı sert bir duruş sergiliyor. Daha önce ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) gözetleme faaliyetleri hakkında ABD Başkanı Barack Obama ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren ve ortaya çıkan sonuçtan memnun kalmayan Zuckerberg, Facebook hesabından şu açıklamayı yapmıştı: “Mühendislerimiz durmadan güvenliği geliştirmeye çalışırken, biz sizleri suçlulara karşı koruduğumuzu düşünüyoruz, kendi hükümetimize karşı değil. ABD Hükümeti internetin şampiyonu olmalı, ona karşı bir tehdit değil. Yaptıkları şeylerle ilgili daha şeffaf olmaları gerekiyor, yoksa insanlar daha kötülerine inanırlar…”

Başkan Obama ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, internetin hükümetlerin talepleriyle değil, insanların istekleri ile şekilleneceğini vurgulayan Zuckerberg, “Hep birlikte, dünyadaki her şeyden daha iyi ve daha önemli, güvenli ve güvenilir bir alan yaratabiliriz. Kendimi bunu görmeye adadım ve Facebook’un üzerine düşeni yapacağına emin olabilirsiniz.” demişti.