Hologram evlere giriyor

Hologram teknolojisi evlerimize girmeye başladı. Favori süper kahramanınızı masanın üzerinde görürseniz şaşırmayın.

Mutfağınızı bir uzay istasyonuna çevirmek ve düşman savaş gemilerini püskürtmek istemez misiniz? Bu teknolojiyi uygun fiyatlarla evlerimize getirmek için çalışan ve çalışmaları Kickstarter’da ilgi gören HoloVit’in kurucusu Jeff Deleon ve ortağı Sibel Stanz ile buluştuk.

HoloVit’in kurulma hikayesini alabilir miyiz?

Jeff Deleon: HoloVit amatör bir şekilde kuruldu. 2002 senesinde Avustralya’da ilk hologramı gördük. Açık havadaydı. 2006’da küçük bir depoda acaba bu işi nasıl yaparız diye denemeye başladık. 2008’de kocaman bir holografik kutu yaptık. Bu kutudan minik bir görüntü almayı başardık. Daha sonra da görüntü kaynağı ile eşleştirmeye çalıştık. Bugün de birebir görüntü lensimiz ile görüntünün kendisi aynı boyda. Şu anda 3 ayrı boyda ekran yapıyoruz. Tabletler, laptop ile bilgisayarlar için ve TV için 3 farklı boy var.

Kickstarter projenizden bahsedebilir misiniz?

Sibel Stanz: Kickstarter’daki projemizin amacı ekranları üretebilmek için belli bir para toplayabilmekti. Bu projemizde en çok ilgiyi büyük ve orta boy ekranlarımız çekti. 6 bin dolar civarında bir kar elde ettik. Her kesimden insan projemize ilgi gösterdi.

Hologram teknolojilerine bakış nasıl?

Sibel Stanz: Hologram teknolojisi insanların dikkatini çok çekiyor çünkü bu şimdiye kadar insanların ilgilendiği fakat evlerine sokamadıkları bir teknolojiydi. Havaalanları gibi yerlerde, reklam amacıyla billboardlarda kullanılan bir teknolojiydi. Şimdi ilk defa insanların uygun fiyatlarla evlerine alabilecekleri bir teknoloji oldu.

Hologram teknolojisi gelecekte nasıl olacak?

Jeff Deleon: Örneğin PlayStation oynadığınızda artık ekrana bakmak yerine, salonunuzda uçan 3D bir uzay gemisi görebileceksiniz. Bu teknoloji iki aşamadan oluşuyor. Ekranın kendisi var, bir de gösterilecek olan materyal var. Bu materyaller fazlalaştıkça bizim işimiz de kolaylaşacak.

Yeni projenizden bahsedebilir misiniz?

Jeff Deleon: Indiegogo ve Kickstarter’daki bu projemiz ile insanlar kendilerini hologram olarak çekebilecekler ve hazırladıkları kendi hologramlarını Facebook ya da Instagram gibi sosyal hesaplarından paylaşabilecekler. İnsanların kendi hologramlarını çekmeleri için yeni bir modüler sistemimiz var. Bunu duvara yaslıyorsunuz. Bir de uygulaması var. Bununla, mesela arkadaşlarının doğum günlerini kutlamak isteyen kullanıcılar ‘Happy Birthday’ yazacak ve hologram çevresinde bu yazı dönüyor olacak.

Bir de oyun geliştirdiniz?

Sibel Stanz: İsmi Hologram Battle. Bu bir uzay oyunu.

Jeff Deleon: Bu oyunda insanlar salonlarının ortalarında uçan uzay gemilerine ateş edebilecekler. Bir uzay istasyonu ve yabancı, düşman uzay gemilerimiz var. Düşmanlardan kendinizi korumaya ve bu uzay gemilerini havaya uçurmaya çalışıyorsunuz.

Fiyatlar nasıl?

Jeff Deleon: 100 dolara masanızın üzerinde çizgi film seyredebilirsiniz. Daha büyük boy bir ekranla hologramı büyütmek isterseniz 140 dolar. 250- 300 dolarlara daha büyük ekranlara sahip olabilirsiniz. Kendi hologramınızı yaratmak isterseniz de 400 dolardan başlıyor. Ürününüzü tanıtmak için de kullanabilirsiniz, çocuklarınızın çizgi film izlemesi için de.