IBM evrenin sırlarını çözecek

IBM araştırmacıları, veri transfer hızını dört katına çıkarabilen bir analogdan dijitale dönüştürücü yonga geliştirmeyi başardıklarını açıkladı.

IBM’in geliştirdiği analogdan dijitale dönüştürücü yonga, saniyede 400 Gigabit hızda veri transferi yapabiliyor. Bu da, iki saat uzunluğundaki bir 4K filmi ve 40.000 şarkıyı birkaç saniyede indirebileceği anlamına geliyor. Üstelik cihaz, bir posta pulundan bile daha küçük (yukarıda).

Henüz prototip olan bu cihaz, radyo sinyallerini analogdan dijitale, inanılmaz bir hızla çeviriyor. Bu şekilde, dev analog sinyaller, hızlı bir şekilde dijitale dönüştürülerek, bilgisayar ortamına aktarılabiliyor, analiz edilebiliyor ve katman katman incelenebiliyor.

IBM araştırmacıları, bu cihazdan yüz binlercesini kullanarak, 13 milyar yıl önceki Büyük Patlama’nın yarattığı (analog) radyo sinyallerini, dijitale dönüştürecek ve labaratuvar ortamında inceleyecek. Bu şekilde, Büyük Patlama’ya dair kestirimci sonuçlara varılabilecek.

Yonganın uzayın derinliklerinden toplayacağı Büyük Patlama kalıntısı radyo sinyallerinin, günümüz internet trafiğinin 10 katı büyüklüğünde olacağı tahmin ediliyor. IBM’in cihazı, bu sinyalleri hızlı ve düşük enerji harcayarak dijitale dönüştürecek.