Melek yatırımcılar 2 bin başarılı firma yaratacak

OB-EU164_invest_G_20091030185552

Startup İstanbul”, Çırağan Palace Kempinski’de başladı. Konferansın açılış gündeminde, yeni yasal düzenlemelerle birlikte internet dünyasında tüm ilgiyi üzerinde toplayan Melek Yatırımcılık ve devlet desteği konusu vardı.

Yeni ekonominin ve internet girişimciliğinin Türkiye’deki en önemli aktörlerinin katıldığı “Startup İstanbul”, iş dünyasının merkezi İstanbul’da, Hazine Müsteşarlığı üst düzey yetkililerinin merak uyandıran Melek Yatırımcılık oturumuyla Çırağan Palace Kempinski’de başladı.

Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası Direktörü İhsan Elgin’in yanı sıra Startup İstanbul, Etohum’un Kurucusu Burak Büyükdemir, TEB Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi ve Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Ali Arslan’ın açılış konuşmaları ile başladı.

Etohum’un Kurucusu Burak Büyükdemir, konuşmasında, sektörde yatırımcılarla girişimciler arasında tecrübe aktarımının her geçen gün daha fazla sağlandığını, Melek Yatırımcılık oluşumunun Türkiye ekonomisinin ve internet pazarının büyümesini sağlayacağını belirtti ve zaman içinde diğer yatırım türlerini de tetikleyeceğini vurguladı.

TEB Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, Türkiye’ye özel bankacılığı ilk getiren banka olarak, kazan-kazan formülüyle ve oluşturdukları Melek Yatırımcı Platformu ile iyi fikri olan girişimcileri ve Özel Bankacılık müşterilerini yatırımcılarla buluşturduklarını söyledi.

2 bin başarılı firma ve 50 bin istihdam

Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Ali Arslan ise, dün itibariyle müsteşarlığa yapılan başvuruların 31’ine lisans verildiğini, 25’inin de değerlendirme aşamasında olduğunu açıklayarak geleceğe yönelik tahmini rakamları şu şekilde duyurdu: “Yaptığımız muhafazakar tahminler sonucunda önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye’deki aktif bireysel katılımcı sayısının 600’e çıkacağını, bu melek yatırımcıların Türkiye’de ortalama 400 milyon TL yatırım yapacağını ve bu yatırımların 2 bin başarılı firma ortaya çıkaracağını, 50 bin kişiye de istihdam sağlayacağını hesap ediyoruz” dedi.

Yaklaşık 350 katılımcıyla başlayan konferansın ilk oturumunda, Hazine Müsteşarlığı üst düzey yetkilileri, son zamanlarda yatırımcılar tarafından heyecanla karşılanan ve Şubat ayında uygulamaya konan “Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmelik” hakkında merak edilenleri yanıtladı.

Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürü Ali Arslan, “Ülkemizin ekonomik ve kültürel yapısına göre, yatırımcılara ve girişimcilere danışarak oluşturduğumuz yönetmeliğin asıl amacı, arzı güçlendirmek, yatırımlarda belirli standartlar oluşturarak sektöre çeki düzen vermek ve kaynak imkânını artırarak girişimciler ile melek yatırımcılarımızın finansmana erişimlerini sağlamak. Tabii bu süreçte ağlarla işbirliği halinde ve Ortak Yatırım Fonu sayesinde Türkiye’de sayıları 600’e ulaşan melek yatırımcıların riskini paylaşacak, kar edildiği takdirde de, kamu olarak biz de bu kardan pay alacağız” dedi.