Monochroma yerli oyunlar için dönüm noktası olabilir

Yapımcılığını İstanbul merkezli oyun stüdyosu Nowhere Studios’un üstlendiği Monochroma, küçük bir çocuk ve onun küçük kardeşinin başrolde olduğu bir bulmaca oyunu olarak 2009’dan beri 4,4 milyonun üzerinde kişinin 863 milyon doların üzerinde bağış yaptığı Kickstarter’daki yerini aldı. 

Sadece tek renkten oluşan Monochroma karamsar ve ürkütücü bir atmosferin yanı sıra 1950’li yılları andıran fantastik bir şehirde, bir robot fabrikasının etrafında geçen bir hikaye örgüsüne sahip. Evlerinden çok uzaklaşan iki kardeş, görmemesi gereken şeylerle karşılaşıyor ve bulundukları karanlık dünyanın sır perdesini aralayacak uzun bir yolculuğa çıkıyor. Oyun, anlattığı karanlık, masalsı ve dokunaklı hikâyeyi hiçbir söz veya yazı kullanmadan, sadece görsellerle anlatıyor.

monochroma 1

Limbo sen misin?
Biz her zaman Türk yapımlarını destekledik ve oynamak için can attık. Monochroma da yüzde yüz yerli ve bağımsız oyunlar arasından bizi en çok heyecanlandıranlarından bir tanesi. Bu heyecanımız ücretsiz demosunu oynadıktan sonra katbekat arttı. Ancak oyunu oynarken Limbo ile arasındaki benzerlikleri fark etmemek elde değil. Konsept, atmosfer, oyunun hikayesini oluşturan iki kardeş olgusu ve oyuncuya verdiği duygular aşağı yukarı aynı. Limbo’nun ormanda geçen hikayesi yerine, Monochroma kasvetli bir şehir ortamında geçiyor.  Peki bu benzerlikler kötü bir şey mi? Hayır, ancak değinilmesi gereken bir şey. Zaten Nowhere Studios ekibi, Monochroma’yı birçok detayla Limbo’dan farklılaştırmayı başarmış. Öte yandan, Limbo ve Monochroma gibi bin tane oyun olsa bayıla bayıla oynarız. Yoksa sen hala ‘silahını çek, herkesi öldür, kızı kurtar’da mısın?

Monochroma 2

Monochroma temmuz ayı boyunca Kickstarter’da olacak ve oyunun geliştirilmesi için gereken maddi desteği toplamaya çalışacak. Bunun ardından aralık ayında da oyunu piyasaya sürmeyi planlıyorlar. Monochroma’nın başarısı, Türkiye’deki birçok bağımsız oyun stüdyosunu ilgilendiriyor. Şayet Nowhere Studios Kickstarter’da hedeflediği paraya ulaşırsa, 2000’lerin başında hareketlenen ve ardından hemen durulan Türk oyun sektörü yeniden harekete geçme vaktinin geldiğinin farkına varabilir.

Monochroma’nın Kickstarter sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.