Apple’dan iki adımda doğrulama tekniği

‘Apple’da virüs olmaz’ diyerek tedbiri elden bırakan kullanıcıları korumak yine Apple’a düştü

Apple iCloud ve Apple ID kullanıcıları için yeni bir güvenlik seviyesini devreye soktu: iki adımda doğrulama. Bu tekniği Gmail kullanıcıları hatırlayacaklardır. Süreç şu şekilde işliyor; güvenlik sistemi, yeni bir cihaz ile hesabınıza giriş yapmadan önce kimliğinizi doğrulayarak hesabınızın ve bilgilerinizin çalınmasını önlüyor.

Doğrulama sistemini tamamlamanız için başka bir cihazınızı daha kullanmanız gerekiyor, mesela bir akıllı telefon. Örnek vermek gerekirse, yeni bir bilgisayar aldınız ve bu yeni cihaz üzerinden iCloud’a bağlandınız. Apple, akıllı telefonunuza bir kod gönderecek ve iCloud’da açılan ekrana bu kodu girmenizi isteyecek. Eğer kod girilmez ise, iCloud’a da ulaşılamayacak. Bu şekilde eğer hesap bilgileriniz üçüncü şahıslar tarafından ele geçirilir ise ulaşılma ve bilgileriniz çalınma ihtimali en aza indirgeniyor. Basit bir şifre değiştirme işlemi ile her şeyi normale döndürmek mümkün olacak.

Kullanıcıların her çeşit bilgilerini depoladıkları iCloud’un güvenliği, geçtiğimiz yıl yaşanan Wired editörünün hack’lenmesi ile sorgulanmaya başlanmıştı. Editörün iPhone, iPad ve MacBook Air’ı dakikalar içerisinde ele geçirilmişti. Bu da yetmezmiş gibi, siber korsan tüm bu cihazlardan elde ettiği bilgiler ile, Apple teknik servisinin hack’lediği kişinin bilgilerini vermeye ikna etmişti.

Apple, bu ve buna benzer olayların bir daha yaşanmaması için güvenlik önlemlerini artırıyor; yakında firmadan birkaç güvenlik hamlesi daha görebiliriz.