Sıra otomobilde:  Apple vs Android

Yıllardır devam eden “Apple mı, Android mi daha iyi?” soruları şimdi otomobil multimedya sistemlerine sıçradı. Bu sefer kazanan kim olacak?

Apple CarPlay

apple-android1

 İlk bakışta

Otomobilin içerisine oturduğunuzda sizi çok tanıdık bir ekran karşılıyor. Bu ekran ilk iPhone’dan bu yana alışkın olduğumuz bir ekran. Eğer siz değişiklik yapmazsanız sistem öncelikle sık kullandığınız uygulamaları ana ekrana taşıyor.

Bu kolay ve alışkın olduğumuz tasarım sayesinde otoyolda 120 km/s hızla giderken ilginiz dağılmadan menüde dolaşabilirsiniz. (Sağ koltukta biri varsa bizce ona bırakın bu işi) Eğer siz yoldan kopmak istemezseniz Siri sizin için hazırda bekliyor. Siri aracılığıyla gelen mesajlara cevap yazabilir, eşinizi arayabilirsiniz.

 Navigasyonlar çarpışıyor

Apple Maps çok kötü değil aslında. 2012 yılından bu yana hayatımızda olan Maps gelişimine devam etse de bazı hatalarını görmezden gelmek zor.

Car Play’in bir diğer dezavantajıysa ekranda kullanılan renk paleti. Beyaz ve gri ağırlıklı ekran iPhone’da işe yararken otomobilin içerisinde sıkıntı yaratabiliyor.

 Sıra müzikte

Apple CarPlay ile Android Auto’nun ses sistemleri birbirine benziyor. Apple Music’in karşısında Google Play Music yer alıyor. Apple’ın Apple Music için daha fazla önem verdiğini düşünürsek bu konuda Car Play bir adım önde diyebiliriz.

Gelelim en büyük rakip Spotify’a. Spotify’da oluşturduğunuz müzik listeleri içerisinde dolaşmak biraz sıkıntılı olabilir. Özellikle uzun listeleriniz varsa aradığınız şarkıyı bulmak için uzun süre geçirebilirsiniz.
Bir diğer dezavantajıysa Siri’nin Spotify ile birlikte çalışmaması. Bu durumda bütün iş size düşüyor. Eğer Apple’ın kendi uygulamalarını yoğunlukta kullanıyorsanız Siri desteği konusunda sıkıntı yaşamanız söz konusu olmayacaktır. Fakat Apple’ın rakip olduğu bazı uygulamaların bu desteği vermemesi sistemin en önemli dezavantajlarından bir tanesi.

 Uygulamalar ;

-Apple Maps   -Apple Music
-Audible           -Deezer

-Downcast      -Overcast

-Podcasts         -Spotify
-Rdio   -Stitcher   -TuneIn

 Stuff görüşü

CarPlay’in büyük eksikliği navigasyon sistemi

  Apple Car Play için en iyi uygulamalar

apple-android3 apple-android4

-Apple’ın kendi Podcasts uygulaması oldukça başarılı olsa da Overcast daha başarılı çalışıyor. Kullanımı daha rahat ve kolay. Smart Speed ve Voice Boost özellikleri sayesinde bu farkı atıyor.

-Uzun yolculuklar sırasında sadece müzik dinlemek bazen sıkıcı olabiliyor. Eğer Amazon’un en büyük rakibi Audible’ı indirirseniz sesli kitapları yol boyunca dinleyebilirsiniz.

Sesli destek

Siri sizin için mesajları okuyor ve mesaj atıyor. Üstelik hepsini sesli kontrolle yapıyor.

 Rol çalıyor

Apple’ın uygulamaları ana ekranda karşınıza çıkıyor. Diğer uygulamalarınız diğer sayfalarda kalıyor.

 

 Android Auto

apple-android2

 İlk bakışta

Apple Car Play’den sonra Android Auto kullanıcı dostu olma konusunda sınıfta kalıyor. Fakat değiştirilebilir arka plan sayesinde kişiselleştirme konusunda bir adım önde.

Ana ekranı bildirimler için kullanabilirsiniz. Örneğin hava durumu… Kullanıma başladığınızda Google Now sizin için çalışmaya başlıyor. Maillerinizi kontrol ettikten sonra rotanızı inceleyip sizin için trafik durumu hakkında bilgi veriyor.  Biz bunu çok sevdik.

 Navigasyonlar çarpışıyor

Google Maps’in bazı eksiklikleri mevcut. Özellikle TomTom gibi iyi sistemlere baktığınızda bazı gecikmeler göze çarpıyor. Fakat kullanıcısına yaptığı çok net yönlendirmeler bizce çok başarılı. Apple Maps’in aksine size sürekli trafik koşulları hakkında bilgi veriyor, eğer bir kaza olursa size alternatif rotalar önererek trafikte geçirdiğiniz süreyi azaltıyor.  Apple’ın en büyük eksikliği burada açık açık gözüküyor.

Sıra müzikte

Konu müzik dinlemeye geldiğinde Spotify problemi burada da karşımıza çıkıyor.Kaçıncı şarkı olduğu, sanatçı, albüm veya dosyayı “güvenlik nedeniyle” bazen göremeyebiliyorsunuz. Sanatçılar bölümüne girdiğinizde ise sadece ilk dokuz sanatçıya ulaşabiliyorsunuz. Benzer sorun TuneIn’de de karşınıza çıkıyor.Bulunduğunuz lokasyonu paylaşmak için Avrupa’yı seçtiğinizde ekranda “daha fazla bilgi gösterilemiyor” hatası alıyorsunuz.

Bize göre birçok kullanıcının kalbini çalacak olan şey WhatsApp desteğinin olması. Bu sayede Android Auto rekabete bir adım önde başlıyor.Geleneksel mesajlaşmanın WhatsApp kadar önemli olmaması bu farkın açılmasını sağlıyor.

 Uygulamalar ;
-Spotify                -WhatsApp
-Skype                   -TuneIn
-Pocket Casts       -Stitcher
-Podcast Player   -7digital   -Google Maps

 Stuff görüşü

Bazı Spotify hatalarına rağmen Car Play’den bir adım önde. Özellikle Google Maps bunda başrol oyuncusu.

Android auto İçin En iyi uygulamalar

apple-android apple-android5

-CarPlay ve Android Auto  SMS uygulamalarını desteklese de Android Auto WhatsApp desteğiyle önde. Sizin için mesajı okuyor ve sizin söylediklerinizi yazıyor.

-En popüler müzik uygulaması Spotify konusunda sınıfta kalıyor. Eğer yoğun trafikte kaldığınızda müzik için Google Play Music’i indirip sıkıntıyı azaltabilirsiniz.

Temiz sayfa

Ana ekrana döndüğünüzde size sadece navigasyon yönlendirmelerini yapan bildirimler gözüküyor.

Yolu göstersin 

Android Auto’da karşımıza çıkan Google Maps birçok kişinin seçiminde etkili olacak.

 

Bu karşılaştırma yazısı ilk olarak Stuff’ın Temmuz sayısında yayımlanmıştır.

İlgili Yazılar