İnceleme: Apple Watch Series 2

Akıllı saatler son yılların en popüler ürünlerinden biri haline geldi ve kullanıcılarını ikilemin içerisinde bıraktı: spor antrenmanlarını mı daha çok önemsiyorum yoksa akıllı fonksiyonlarını mı?

Apple’ın son bombası Apple Watch Series 2 şimdiden şehrin en akıllı saati gibi görünüyor. Stuff olarak bu sportif yıldızı daha yakından inceledik:

Tasarım

digital_crown_2_-_apple_watch_series_2_review series_2_vs_og_watch_-_apple_watch_series_2_review_3

Bunu söylemek zor ama Series 2 orijinal Apple Watch’tan bir milimetre kadar daha kalın. Bir milimetre büyük bir olay mı? Hayır, sadece küçük bir detay. Bunun yanında ‘normal’ saatlerle kıyasladığımızda Apple Watch’un ince olduğunu görüyoruz.

Watch Series 2 çok daha hızlı CPU’ya ve daha büyük bataryaya sahip. Tabii bunların yanında GPS ve su geçirmeme özellikleri de oldukça ön plana çıkıyor.

Eğer ilk jenerasyon Apple Watch’u kullanıyorsanız ve saatinizi yenisiyle değiştirmeye karar verdiyseniz farkı anlamayacaksınız bile. Daha önce Apple Watch kuulanmadıysanız saati taktığınız an -özellikle Sport Bands kullanıyorsanız- ne kadar rahat olduğunu fark edeceksiniz.

Yeni saatle birlikte çeşitli renk ve tasarımda 10 farklı kayış seçeneği bulunuyor. Lüksü seviyorsanız Hermés Double Buckle Cuff ile istediğiniz gibi görünebilirsiniz.

Yeni Apple Watch’un bir diğer yeniliğiyse 4.799 liradan başlayan fiyatla satılan seramik modeli White Ceramic Watch. Bunun yanında Apple Watch Series 2’lerin fiyatları 1.399 liradan başlıyor. Evet, seramik model biraz fazla pahalı.

Su geçirmezlik

apple_watch_series_2_swim

Eğer yüzüyorsanız Series 2’nin su geçirmezlik özelliği en önemli yeniliklerden. Yüzme takibi diğer spor türlerine göre daha zorlu olsa da Apple bu özellik için de oldukça çalışmış.

Yüzmeyi Workout uygulamasıyla takip edebileceksiniz. Sporunuza başlamadan önce açık denizde yüzme ya da havuzda olduğunuzu belirtmeniz gerekecek. Açık denizde yüzerken takip için GPS devreye girecek. İki durumda da ivme ölçer ortaya oldukça başarılı iş çıkarıyor. GPS sensörü açık alan sporlarını daha da başarılı hale getiriyor.
Saatin hoparlörü hariç tüm kısımları suyun içerisinde kendini kapama kabiliyetine sahip. Anca hoparlörü kullanmak isterseniz havaya ihtiyacınız olacak. Yani hoparlör su altında işlevsiz oluyor. Ancak kolunuzu suyun dışında tuttuğunuzda sesle ilgili herhangi bir problem yaşanmıyor.

Tüm yıldızları etrafında topluyor

workouts_-_apple_watch_series_2_review

Hangi sporu yaptığınız önemli değil, Workout uygulaması oldukça basit kullanımıyla sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Aynı zamanda ihtiyacınız olan tüm özellikleri içerisinde barındırıyor ve Activity uygulamasından da takibi sağlıyor.
Şu ana kadar takip cihazlarında favorilerimizden biri Garmin Fenix 3’tü ama Workout ve Activity kombinasyonuyla kaç kalori yaktığınızı, yol aldığınız mesafeyi, hızı kalp atış değerlerinizi ve haritayı çok rahat bir şekilde takip edebiliyorsunuz.

Kalori takibi konusunda hassas olan kişilerden her cihazın ve uygulamanın farklı sonuçlar verdiğini duyacaksınızdır. Ancak Apple Workout uygulamasına oldukça güveniyor.

Evinizde test için bir laboratuvar bulunmuyorsa bunun doğruluğundan emin olmak zor. Ama bu konuda oldukça cimri davranan Strava’ya göre biraz daha cömert, Garmin’e göreyse biraz daha pinti.

Yüzme dışında da sporlarla uğraşıyorsunuzdur. Saatte çeşitli egzersiz uygulamaları mevcut ve Strava bisiklet ve koşu seçenekleriyle oldukça iyi uyum sağlıyor. En güzeliyse GPS özelliği sayesinde telefonunuzu evde bırakarak rahat rahat spora çıkabiliyor olmanız. Çoğu egzersiz takip cihazının yapamadığı bu özellik kesinlikle puanları toplamaya yardımcı oluyor.

Series 2 orijinal Watch’tan iki kat daha parlak bir ekrana sahip. Böylelikle dışarda en parlak güneşte dahi ekranı okumak rahat oluyor. Bunun dışında ekran çok farklı özellikler taşımadan tipik Apple özellikleriyle oldukça başarılı gözüküyor. Keskin, güçlü ve canlı

Daha sağlam, daha hızlı

watch_apps_-_apple_watch_series_2_review

Daha hızlı bir ürün bekliyorsanız haklısınız ve Apple isteklerimizi karşılamış gibi görünüyor. Series 2’de bulunan CPU orijinal Watch’dakine oranla 1.5 kat daha hızlı.

Eski Watch da yavaş değildi ancak Series 2 çıtayı daha da yükseltmiş ve bunu uygulamaları açarken bile anlayabiliyorsunuz. Uygulamalar eskiye oranla çok daha kısa bir sürede açılıyor. Ekranda yaptığınız hareketler de çok daha seri.

Batarya da eskisine oranla çok daha güçlü. Hem de ekran parlaklığı ve GPS özelliğine rağmen. Hatta Series 2 için Apple’ın en iyi bataryaya sahip ürünü bile diyebiliriz.

Tek bir şarjla iki gün boyunca koşu ve bisiklet gibi spor faaliyetlerini gerçekleştirebiliyorsunuz. Pebble veya Garmin’e göre kısa bir süre olsa da hiç fena değil. Saati bir saat boyunca şarj ettiğinizde 24 saatten daha uzun bir süre dayanıyor.

Güç ve kullanılabilirlik

quick_toggles_-_apple_watch_series_2_review notifications_-_apple_watch_series_2_review

Yazılım da donanım kadar önemli bir detay ve WatchOS 3 kullanıcı deneyimi için büyük bir ilerleme kaydediyor.
Yandaki tuşa bastığınızda artık ekranınızda anlamsız bağlantılarınız gözükmüyor. Onun yerine daha sık kullandıklarınız karşınızda oluyor. Bu küçük bir yenilik gibi gözükebilir fakat kullanılabilirlik açısından oldukça ciddi bir adım. Aradığınıza ulaşmak için ekranda çok daha az çaba harcıyorsunuz.

Spesifik uygulamalara baktığımızda Breathe’in oldukça düzenli olduğunu söyleyebiliriz. Gün içerisinde kısa bir süre ayırıp ilgilendiğiniz şeyi bırakıyor ve bir süre sadece nefes almaya odaklanıyorsunuz. Küçük bir meditasyon sayılabilecek bu sürede uygulamadan anında geri dönüş alıyorsunuz. Gösterişçi bir uygulama diyebilirsiniz ama avantajlarını göreceksiniz.

Activity uygulaması günlük egzersizlerinizi ve bunların sürelerini takip etmeye devam ediyor. Uygulamanın parlak renkli ve iç içe geçmiş halkaları programınıza görmeye oldukça yardımcı oluıyor. Eğer biraz da motivasyona ihtiyacınız varsa gelişiminizi aile ve arkadaşlarınızla da paylaşabilirsiniz.

Tabii Series 2 için üçüncü parti uygulamalar da mevcut. Bizim favorilerimiz şöyle: Hue, Citymapper, Google Maps, Slack, HomeKit ve Camera Remote.

Kendisini dışlanmış hissetmesin diye son olarak da Siri’ye değinmek lazım. Tıpkı Apple Pay gibi kişisel asistan Siri de saatle birlikte oldukça iyi çalışıyor. Üstte bulunan dijital kısma birkaç saniye dokunun ve Siri’ye sorular sormaya başlayın, hemen cevap verecektir. Önceden belirlediğiniz zamanlar için sizi bir alarm gibi bilgilendiriyor.

Karar

activity_watchface_-_apple_watch_series_2_review-1

Apple Watch Series 2’nin muhteşem bir cihaz olduğuna şüphe yok. Series 2 için Series 1’in daha gelişmiş hali diyebiliriz. Series 2 WatchOS 3 ile birleşerek ortaya oldukça iyi bir iş çıkarıyor. Önceki modelle arasındaki en büyük fark ise Series 2’nin su geçirmez olması ve GPS’inin bulunması.

Eğer yüzmüyorsanız ve telefonunuzu yanınızda taşımaktan şikayetçi değilseniz Series 1 daha uygun fiyatıyla ihtiyacınızı karşılayabilir.

Süerkli gelen bildirimler ve bilgiler nedeniyle arada saatinizi kolunuzdan çıkarmak isteyebilirsiniz. Tabii bu durum diğer tüm akıllı saatlerde olduğu gibi Series 2’de de kaçınılmaz.

Maraton koşucuları belki Garmin ya da Polar’ın saatlerini seçebilir ama koşu bisiklet ve yüzmeyle ilgileniyorsanız kullanmanız gereken akıllı saat kesinlikle Series 2.

Eğer sizi daha çok aktivite ve yeni sporlar için motive edecek, aynı zamanda zamanınızı ve sosyal yaşamınızı düzende tutacak bir saat arıyorsanız Apple Watch Series 2 vereceğiniz tüm parayı hak ediyor.

new_lead_pics_-_apple_watch_series_2_review_2Stuff görüşü: İlk bakışta büyük bir gelişme yok gibi gözükse de Series 2, Apple için bir dönüm noktası.

Beğendiklerimiz:

  • Piyasadaki en iyi akıllı saat
  • Şimdi bir de en sportif olanı
  • İçeriği de görünüşü de oldukça güzel yapılmış ve kişiselleştirmeye müsait
  • Daha uzun dayanan şarj

Beğenmediklerimiz:

  • Piyasada hala birçok rakip var
  • Aşırı bildirim gelmesi

İlgili Yazılar