İnceleme: Sony PlayStation VR

Madem sanal gerçeklik dünyasının iki güçlü rakibi HTC Vive ve Oculus Rift bu kadar muhteşem – ki öyleler – neden çok az insan satın alabiliyor?Cevabı fiyat etiketinde saklı…İşte bu yüzden VR hayranları PlayStation VR’ı merakla bekliyordu. Hiçkimse PlayStation VR için uygun fiyatlı demiyor çünkü 400 dolara yakın bir fiyatla satılacak. Ancak yine de 600 dolardan satılan Oculus’u düşününce daha uygun duruyor. 

Sanal gerçeklik dünyasına yeni adım atan PlayStation VR pek çok açıdan mükemmel olsa da bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Sizin için test ettik ve yazdık. 

psvr_intro

Tasarım

Haydi en büyük pozitif yanı olan tasarımı hakkında konuşarak başlayalım. Yüzünüze monte edilmiş gibi duran HTC Vive ve Oculus Rift’in aksine PlayStation VR yumuşak ve yüzünüze göre oyulmuş. Gözlüklerin etrafını saran mavi ışıklar ve arka bant da oldukça etkileyici. 

psvr_headset_1

psvr_detail_1

Kurulum

PlayStation VR’ınızı kullanmak için yapmanız gereken birkaç şey var. Çünkü cihazınızı doğrudan PS4’e bağlayarak kullanamıyorsunuz. Bunun yerine, konsola bağlanabilmek için aracı olarak Processor Unit kullanıyorsunuz. PU da PS4 ailesinin diğer ürünleriyle uyum sağlayabilmek için siyah bir şekilde tasarlanmış. Çok hafif  ve plastikimsi hissettiriyor. Tıpkı HDMI gibi PU da PS4’ünüze USB aracılığıyla bağlanmak zorunda. Standart PS4 ve PS4 Slim için konsolunuzun önünden kabloyu iletmeniz gerekiyor. Yeni tanıtılan PS4 Pro arka kısmında USB’ye sahip. Eğer tüm bu kurulum aşamaları size korkutucu geldiyse paniklemeyin çünkü çok basit ve açık olarak anlatılan rehberi sayesinde kolaylıkla halledebiliyor olacaksınız. 

psvr_processor_unit_3

psvr_processor_unit_1

Oyun Alanı

Sanal gerçeklik dünyasına, gerçek dünyanızdan kamera ve monitör ile giriyorsunuz. Bu da demek oluyor ki kameranın sizi güvenli bir şekilde takip etmesi gerekiyor. Rehbere göre 3 metreden uzakta olmamamanız gerekiyor. Tercihe göre Move kumandalarını kullandığınızda, Batman: Arkham VR ya da The London Heist gibi oyunlarda elleriniz de devreye giriyor. Bunlarda, kameranın görüş alanında daha rahatlıkla hareket ediyorsunuz. Arkham VR oyunu oturma pozisyonu yerine sizi ayağa kalkmanız için teşvik eden birkaç oyundan bir tanesi. Bir de çok iyi bir sanal gerçeklik deneyimi yaşayabilmeniz için güneş ışığı, büyük camlar ve parlak ışıklardan kaçınmanız gerekiyor. 

psvr_setup_2

Sinematik mod

Sizi uğraştıran kurulum işini hallettikten sonra, perdeleri çekip ışıkları kapatıp kendinizi koltuğa atmak en rahatlatıcı iş olabilir. Bu aşamada, PS VR’ınızın güç butonuna basmalısınız. Bunu yaptığınızda, PlayStation’ın Home menüsü önünüze serilecek. Buna Sinematik Mod deniyor ve size TV aracılığıyla PS4’ünüzü kullandığınız her şeyi sunuyor. Menüde gezmek, VR olmayan oyunlarınızı oynamak ve hatta Blu-ray ve Netflix seyretmek! Bu gerçekten çok havalı bir bonus. Bir anda yeni bir ekran kazanıyor oluyorsunuz. 

psvr_headset_4

Oyunlar 

Sinematik mod gerçekten etkileyici. Yalnızca biraz gözlerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Zaten sonuçta PS VR’ı sanal gerçek oyunları için satın almıştınız. Daha önce sanal gerçekliği denemeyenler, bir anda kendilerini oyun için bulduklarında ve “Bir uzay gemisi kullanıyorum” dediklerinde bu teknolojinin keyfini hissedecekler. Hatta bir süre sonra bunu düşünmeyip kendilerini bu illüzyonun içinde bulacaklar. Batman Arkham VR ve VR Worlds’ün bir parçası olan London Heist grafikler açısından çok heyecan verici. Her iki oyun da Move kumandalarıyla çok daha iyi oynanıyor. Bu yüzden ekstra para ödeyip bunlardan satın almak mantıklı olabilir.

psvr_headset_controllers

Her ikisi de sizi içine çeken, sürükleyici, interaktif ve sinematik bir deneyim sunuyor. Her iki oyunda da karakterlerin detaylı yüzleri sizi gerçek olduğuna ikna ediyor. Silahlı çatışmalar içindeyken kendinizi kötü bir ortamın içinde hissedip mücadele etmeye başlıyorsunuz.

ps_vr_the_london_heist

vr-worlds_the-_deep

Bakış açısı

Ne yazık ki PS VR’ı denerken bir takım sorunlarla karşılaştık ve bunlar yenileyerek geçen türden şeyler olmadı. İlk olarak görüntüde bazen biraz oynama hissediliyor. Bu her zaman olmuyor ve bir aksiyon anında bunu fark etmiyorsunuz ancak özellikle Arkham VR gibi ayakta oynadığınız oyunlarda bunu hissediyorsunuz. Bir diğer sorun, oyun esnasında görüntünün sağa ve sola kayması. Bunun nedeni hakkında bir fikrimiz yok. Bu sorunlar bazı kişilerde ortaya çıkmıyorken, bazı kişiler ise kesinlikle hissettiklerini söylüyor. 

Oyunun içinde nasıl bir deneyim yaşayacağınızı görmek için bu videoya göz atabilirsiniz:

STUFF GÖRÜŞÜ: PlayStation VR size inanılmaz deneyimler sunma kapasitesine sahip. Ancak bazı sorunlar yok değil. 

İyi yanlar:

Çok rahat

Rakiplerine göre daha uygun fiyatlı

Çok yumuşak, akıcı bir VR deneyimi sunuyor. 

Kötü yanlar: 

Dar bir oyun alanı

Öncü oyunlar kısa deneyim sunuyor. 

Bazı kötü tasarım kararları

Sony PlayStation VR ve Oculus Rift karşılaştırmamızı buradan okuyabilirsiniz. En iyi ve heyecan verici PlayStation VR oyunlarına ise buradan göz atabilirsiniz.