2013 akıllı saatlerin yılı olacak

Analistler giyilebilir teknoloji döneminin başlangıç adımı olarak görülen akıllı saatlerin 2013’e damga vuracağını söylüyor

Giyilebilir teknoloji yeni bir şey değil ancak geçmişteki cihazlar bu trendin mantığından çok uzaktı. Kötü görünüyor, işlevsel değil ve pil ömrü konusunda kabul edilebilir seviyenin altındalardı. Akıllı saatlerin ‘önemli’ olmasının sebebi de bu; en nihayetinde giyilebilir teknoloji dönemi mantıklı bir şekilde başlayabilir.

Eğer giyilebilir teknolojilerin gelişimini birkaç belli başlı adımda ele alırsak, Google’ın Glass ile basamakları ikişer üçer çıktığını söyleyebiliriz. Google Glass başarılı ve bir o kadar da ilginç bir ürün ancak asıl kırılma noktası uygun fiyatlı yüksek işlevsellik sunan saatler ile yaşanacak.

Pazar araştırmaları yapan ABI Research, bu yıl 1,2 milyon akıllı saat gönderimi yapılacağını düşünüyor. Şu an Google, Samsung, Microsoft, Apple ve Baidu’nun bu cihazlar üzerinde çalıştığını biliyoruz. Bu firmalardan her biri cihazlarını 2013’te satışa sunarsa, 1,2 milyon öngörüsü gerçekleşebilir, hatta geçilebilir. Akıllı saatlerin tıpkı tabletler gibi birden ortaya çıkacağını ve kısa sürede çekirge sürüsüne dönüşeceğini düşünüyoruz.

Bizce akıllı saatin sahip olması gereken birkaç olmazsa olmaz özellik var. Bunları iWatch’ta görmek istediğimiz 6 özellik başlığı altında sizlere sunmuştuk. ABI Research’ün kıdemli analistlerinden Joshua Flood ise konuyu daha çok üreticiler tarafından ele alıyor ve akıllı saatlerin başarılı olması için birkaç güçlü sebep olduğunu belirtiyor. Bunlardan ilki bu pazarın oyuncularının dev firmalar olacak olması ve tüm dünyaya uygun fiyatlı ürünler sunabilmeleri. Öte yandan yine bu firmaların akıllı telefonlar ile edindikleri bağlanabilirlik, enerji yönetimi ve uygulamalar konusundaki tecrübeleri akıllı saatleri başarılı kılabilir.