Android masaüstüne çıkmalı mı?

slate 21

Akıllı ekranlar gittikçe büyüyor. 6,4 inç büyüklükteki melez akıllı telefondan sonra cihaz sınıflarını  ayıran çizgiler inceldi. Peki 20 inçlik bir tableti ana bilgisayarın olarak kullanır mıydın? Stuff ekibi olarak ikiye ayrıldık ve sözcülerimizi seçtik; evet diyenleri Erhan Acar, hayır diyenleri ise Kaan Kayar temsil ediyor.

Erhan Acar - Evet

Apple, telefonlarında 3,5 inç ekran kullanırken, bundan büyük boyutlara sıcak bakmıyordu. iPhone 5’e bakınca 4 inç eşiğini atladığını görüyoruz. Steve Jobs da 7 inçlik tabletlere ‘arada kalmışlar’ diyerek kötülüyordu. Fakat kendisinin imzası olmasa da, bir iPad mini gördük. Endüstrinin deneysel girişimleri oluyor. Bu cihaz ve deneyleri dahil oldukları bağlam dışında değerlendirmek taraftarıyım, zira “20 inç tablet mi olur be” diyenimiz çok olacaktır. Bu alete bir tablet olarak değil, isteğe bağlı klavye ve fare ekleyebileceğin, dokunmatik, hepsi bir arada bilgisayar olarak bakmak lazım. Aynı şekilde telefon tablet melezleri de görüşme yapılabilen, GSM destekli bir tablet olarak düşünülmeli.

Android’in masaüstüne çıkması taraftarıyım. Windows ve MacOS’un tekelinden kurtuluruz. Uygulamaların çoğu ücretsiz, merkezî bir uygulama mağazası var, üreticiler ve kullanıcılar rağbet ettikçe uygulama geliştiricileri de trendleri takip ederek masaüstü tabletleri verimli kullanabileceğimiz uygulamalar yazacaklardır. Ayrıca bu cihazlar, çocuklar için de çok uygun. Yaratıcılıklarını keşfedebilecekleri yüzlerce uygulama var. Büyük bir tablet ekranını tuval olarak kullanmak bile mümkün. Şu an için ekran döndürme ile ilgili sorunlar var. Cihazlar büyük ve dikey olarak görüntülenmek istenen içerikler için kas yapılabilir. Bu ufak pürüzün de, sabit bir ayak üzerinde kolayca döndürülebilen ana ünite ile çözüleceğini düşünüyorum. Her şeye rağmen, dev bir dokunmatik ekran kullanmak ve Dead Trigger 2 oynamak çok keyifli.

Kaan Kayar - Hayır

Android daha standart bir tablette bile düzgün çalışmayan bir sistem. Tabii bu, tamamen Android’in suçu değil, uygulama geliştiricileri de yüzlerce çeşit çözünürlük, yüzlerce farklı donanım kombinasyonu olduğu için, hangi birine uyum sağlayacaklarını şaşırıyorlar. Örneğin, iOS Gazete Bayisi ve Google Play’de ücretsiz sunduğumuz dergimizin dijital sürümü Android’de problem çıkarıyor, her tablette düzgün görüntülenemiyor. Bu sistemin masaüstüne geldiğini düşünüyorum. Yıllardır ufacık bir standartlaştırma adımı atılmayan sistemde olacak farazî sorunlardan birkaçını sıralayayım: X cihazda düzgün çalışan A uygulaması, Y cihazda çözünürlük yüzünden sorun çıkarıyor, bu cihazın işlemcisi, şu uygulamaların yapıldığı C platformunu desteklemiyor gibi tonla şeyle boğuşabiliriz. Windows ve MacOS’ta ise şu an böyle bir sorun yok denebilir. Onlarda da oyunlar için ekran kartı sorunun oluyor, fakat en azından dergi okuyacağın zaman, boş bir ekranla karşı karşıya kalmıyorsun.

Android’in masaüstüne çıkması gereksiz olur. Onun yapacağı işleri tam teşekküllü bilgisayarlarda sorunsuz halledebiliyoruz. Android gelişerek bu tarz uyumsuzluk sorunlarının önüne geçmeli, aksesuar ve üçüncü parti cihaz desteğini genişletmeli. Bu masaüstü Android cihazlar ucuz olsa tamam, “PC’ye 1000 TL harcayacağıma 25 inçlik bir Android tablet alayım” derim, fakat bu da söz konusu değil. Masaüstü Android tabletlerin, şu anda üretimde ve hiç riayet etmediğimiz teknolojilerden bir farkı kalmaz.

100 kişiye sorduk, onlar da birbirlerine düştü...

100 kişiye sorduk, onlar da birbirlerine düştü…

İlgili Yazılar