Galaxy S6 hakkında bilmeniz gereken her şey

Samsung’un çok merak uyandıran telefonu Galaxy S6’yı detaylı şekilde inceledik.

Cam Kullanımı

Samsung ilk Galaxy S modelini 2010 yılında tanıtmış ve Galaxy S5’e kadar serinin tamamını plastik kasayla sunmuştu. Galaxy S6’da durum değişti. Alüminyum çerçeveye sahip olan bu telefonun önü ve arkası Gorilla Glass 4 camdan üretilmiş. Bu tarz daha önce Sony Xperia Z3’te karşımıza çıkmıştı. Samsung, Sony’den farklı olarak daha yumuşak hatları kullanmayı tercih etmiş. Bu sayede kullanıcılar telefonu daha rahat ellerinde tutabiliyorlar. 6.8 mm’lik kalınlığı da bu rahatlıkta önemli bir etken.

Kullanılan malzemeler kalite hissini vermekte zorlanmıyor. Samsung daha önce Note 4’te kullandığı deri görünümlü plastik kullanımından dersini almış gibi gözüküyor.

s6-cam-kullanımı

 

Hafıza Problemi

Samsung Galaxy S6 tek parça bir kasaya sahip. Bunun getirdiği dezavantajlar da var. Birincisi, pilin yerinden çıkartılamaması ki, Android kullanıcılarının pek alışkın olmadığı bir durum.

Diğer dezavantaj ise telefonda microSD kart girişinin olmaması. Bu nedenle telefonun hafızasında değişiklik yapamıyorsunuz. Samsung, iPhone’a benzer şekilde 3 hafıza seçeneği sunuyor. Telefonu satın alacaklar 32, 64 ve 128 GB hafıza seçenekleri arasından seçim yapmak zorunda. Ülkemizde çok kullanımı olmayan bulut depolama alanları ile ekstra hafıza problemi çözülebilir.

s6-hafıza

Parmak izi okuyucusu

Samsung, S6’da parmak izi okuyucusunu yeniledi. iPhone 6’ya benzer şekilde Home tuşunun üzerine gelen parmak izi okuyucusuyla telefonunuzun güvenliğini sağlayabiliyorsunuz. iPhone 6’nın parmak izi okuyucusuyla karşılaştırdığımızda biraz daha geç algıladığını fark ettik. Fakat Galaxy S5 ve Galaxy Note 4’teki sisteme göre daha performanslı olduğu ortada.

s6-parmakizi

OLED Ekran

Yeni cihazdaki en büyük gelişim noktalarından biri ekran teknolojisi. LG G3 gibi Samsung Galaxy S6 da 5.1 inç ekran büyüklüğünde QHD ekrana sahip. S6’nın ekranı 577ppi gibi oldukça yüksek değere sahip. Bu değer ne anlama geliyor derseniz, baktığınız ekranda inç başına düşen piksel sayısını belirtiyor. Değer ne kadar büyükse pikseller arasındaki aralık azalıyor.

Kullanılan Super AMOLED ekranın kontrast oranı çok yüksek. Siyahların derinliği oldukça başarılı. Renkler oldukça canlı ve doğal görünüme sahip. Daha önce Galaxy S5’te de kullanılan Super AMOLED teknolojisinde çok farklılık yok.

s6-oled

İşletim Sistemi

Galaxy S6’da Android 5.0 (Lollipop) işletim sistemi, Samsung’un geliştirdiği arayüz ile kullanılıyor. Yeni işletim sistemini eskisiyle karşılaştırdığımızda daha başarılı olduğu ortaya çıkıyor.

Galaxy S6’nın arayüzü için HTC One M9’un arayüzünün makyajlı hali diyebiliriz. Simgeler, duvar kağıtları, sistem fontları farklılık yaratan noktalar. TouchWiz’in biraz daha geliştirilmesi lazım.

s6-isletim.sist

Exynos mu Snapdragon mu?

Samsung bu telefonunda yeni bir işlemci kullanmaya başladı. Snapdragon 810’un rakibi Exynos işlemciyle gelen S6’nın performansı merak konusuydu. Bu yeni işlemci oldukça performanslı ve ısınma probleminden uzak.

Geekbench skorlarına baktığımızda Galaxy S6 , One M9’a göre %20 daha fazla performans gösteriyor. S6 5200 puan alırken One M9 4400 puan aldı. Exynos işlemci birçok laptoptan iyi performans sergiliyor.

Galaxy S6’yı zorlamamıza rağmen ısınma problemiyle karşılaşmadık. İşi abartırsanız çok düşük ısınma ortaya çıkıyor fakat bunu hissetmek zor.

Peki Samsung ısınma problemini nasıl halletti? Galaxy S6’da kullanılan Exynos 7420 işlemci 14 nm transistörler kullanıyor. Snapdragon’da bu değer 20 nm. Transistörlerin küçük olması verimliliği arttırmanın yanında enerji tasarrufu sağlıyor.

s6-islemci

 

Pil Performansı

S6’nın yeni işlemcisinin enerji tüketimi oldukça düşük. 2550 mAh’lık pilin de desteğiyle Galaxy S6’nın pil performansı memnun edici. 14 saatlik video oynatma süresine ulaştığımızı belirtelim. Ayrıca Galaxy S6’nın hızlı şarj özelliği dikkat çekiyor. 30 dakikalık şarj ile batarya %70 doluluk oranına ulaşıyor. Hızlı şarjın dezavantajı ise cihaz şarj olurken ısınmaya sebep olması.

s6-sarj

 

Kamera Performansı

Samsung, Galaxy S6’da Note 4’teki gibi 16 MP kamera kullanıyor. Note 4‘ten farklı olarak Galaxy S6’nın lensi daha başarılı. Diyafram açıklığı f/1.9 iken Note 4’te bu değer f/2.2. Diyafram açıklığının düşük olması lensin daha hızlı olması anlamına geliyor. Galaxy S6 düşük ışıkta oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Işık dengesi ve renk kalitesi de gayet başarılı.

5 MP’lik ön kamera kapalı alanlarda iyi performans sunuyor. Fakat düşük ışıkta kalite biraz düşüyor.

s6-camera

 

Ses Kalitesi

HTC’nin telefonlarındaki ses kalitesi konusunda rakiplerine fark yarattığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bunun farkında olan Samsung, Galaxy S6’nın hoparlörlerine ciddi emek harcamış.

Samsung, önceki modellerde arka kısımda bulunan hoparlörleri S6’da alt tarafa taşımış. Eski Galaxy serisi telefonlarla karşılaştırdığınızda sesin değiştiğini rahatlıkla fark ediyorsunuz. HTC One M9’a göre daha yüksek ses çıkışına sahip olan Galaxy S6’nın ses kalitesi rakibinin gerisinde kalıyor.

s6-speaker

 

Karar

Samsung, Galaxy S6’da dersini çalışmış. S5’te yaptığı hatalar nedeniyle akıllı telefon pazarı liderliğinden uzaklaşmıştı. Galaxy S6 ile bu liderliği tekrar eline alacak gibi duruyor.

Galaxy S6’nın kötü olduğu noktalar elbette mevcut. Bunların başında telefonun arka kapağının çıkmaması ve micro SD kart ile telefon hafızasının yükseltilememesi geliyor. Ses kalitesi oldukça başarılı olmasına rağmen HTC One M9’un kalitesine ulaşamıyor.

Kamera, ekran kalitesi ve performans konusunda Galaxy S6 rakipleri arasından sıyrılıyor. Samsung Galaxy S6 bize göre akıllı telefon piyasasında şu an en başarılı model.

s6-far-shot-cactus