Microsoft Xbox One

Xbox One, yalnızca bir oyun konsolu değil. TV’nin altındaki o değerli yere kurulup, tüm dijital eğlencene ortak olmak istiyor.

XBOX ONE STUFF

Xbox 360 ve PS3 neredeyse 7 yıl süren bir mücadelenin ardından 80’er milyon satış rakamına ulaşmayı başardı. Peki bir önceki nesil konsol savaşının galibi kim oldu? Kimine göre PS3, kimine göre ise Xbox 360…

Xbox One duyurulduğunda özellikle sıkı oyuncular tarafından heyecanla karşılandı; üstelik konsol TV’ye entegre edilen bir eğlence cihazı olarak lanse edildi ve yalnızca oyun odaklı değildi. Bir de PS4’ten 100 dolar daha pahalı olduğu gerçeği var tabii (PS4 Türkiye’de 1399 TL fiyatla satılacak, Xbox One’ın Türkiye fiyatı ise açıklanmadı). Bu 100 dolarlık farkın sebebi, sıkı oyuncuların pek de tav olmadığı Kinect’in kutu içeriğine dahil olması.

Xbox One tanıtıldığında son derece katı bir Dijital Haklar Yönetimi’ne sahipti; öyle ki oyunlarını arkadaşına ödünç veremiyordun ve her gün en az bir kez internete bağlanman gerekiyordu. Neyse ki Microsoft oyunculardan gelen tepkilere kulak vererek internete bağlanma zorunluluğunu iptal etti ve ikinci el oyunları serbest bıraktı.

Yeni Kinect’in kutu içeriğinde olması ve Avrupa’dan ön sipariş edilen Xbox One’ların ücretsiz FIFA 14 ile gelmesi  PS4 ile arasındaki 100 dolarlık farkı kabul edilebilir kılıyor.

Xbox One da tıpkı rakibi PS4 gibi çok iyi. Peki eve koşarak gidip TV’nin başına kurulmak istemeni sağlayacak kadar harika mı?

Tasarım ve Yapı

PS4 ve Xbox One

PS4 ve Xbox One

PS4’ün tasarımını herkes beğenmeyecektir ama en azından ‘yeni görünüyor’ ve küçük. Xbox One ise 90’lardan kopup gelen bir VCR’ı andırıyor. Hayır abartmıyoruz; One -özellikle PS4’ün yanında- hantal görünen bir cihaz, tanka benziyor ve estetik açıdan takdir edilecek pek bir yanı yok.

PS4’ten daha uzun (3 cm) ve daha geniş (3 cm civarında) ancak  problem, Xbox 360’dan hatırlayacağın o dev harici güç ‘tuğlası’nın One’da da yer alması. Öte yandan PS4’ün güç adaptörü konsolun içerisine sığdırılmış. Microsoft bu tuğlaya daha güvenilir bir güç akışı sağlamak için yer verdiğini söylüyor. Evet, Xbox One’da güç kaynaklı hiçbir problem yaşamadık, tıpkı PS4’te olduğu gibi. Binlerce oyuncu milyonlarca saat oyun oynadıktan sonra hangisinin daha güvenilir bir güç sistemine sahip olduğu ortaya çıkacaktır.

Xbox One güç

Yeni desibe ölçer oyuncağımız sayesinde ses şiddetini ölçebiliyoruz ve Xbox One’ın gerçekten sessiz bir konsol olduğunu söyleyebiliriz. Xbox One’ın 14 cm yakınından tıpkı PS4’te olduğu gibi 42 dB ses çıkardığını ölçtük. Bu oran, odadaki olağan gürültüden yalnızca 2 dB daha fazla. Üstelik Xbox Store’dan oyun indirdiğinde, oynadığında ve film seyrettiğinde Xbox One ekstra gürültü çıkarmıyor. Konsola disk taktığımızda yükleme anında başladı ve gürültü -doğal olarak- arttı; 49-50 dB’e yükseldi. Hayal kırıklığına uğradığımız nokta ise diskin yükleme bittikten sonra da dönmeye devam etmesi. Hatta diskteki oyunu oynamasan bile dönmeye devam ediyor ancak çıkardığı gürültü 45 dB’e düşüyor. Bunun, çalıştırdığın oyunun ya da filmin sesleri arasından duyulmasının bir hayli güç olduğunu söyleyebiliriz.

xbox one

 Xbox One’ı yatay değil de dikey olarak mı kullanmak istiyorsun? Xbox yöneticilerinden Albert Panello, Xbox One’ın dik konumlandırılmayı desteklemediğini, bunun soğutma sistemini kötü yönde etkileyeceğini ve riskli olduğunu söyledi. Panello ayrıca disk sürücüsünü konsolun yatay kullanımına göre tasarladıklarını açıkladı.

Oyun Kumandası

DSC02540

Xbox 360’ın oyun kumandası gerçekten harikaydı; sıkı PC oyuncuları dahi bu kumandayı kendi makinelerine takıyorlardı. Endişe etmene gerek yok, Microsoft bunun farkında ve One’ın kumandasını Xbox 360’ınkine bir hayli benzer tasarlamış.

Boyut ve ağırlık açısından neredeyse aynılar, ancak ergonomi alanında birkaç ufak farklılık söz konusu. Xbox Home tuşu üst bölümdeki genişletilmiş alanda konumlandırılmış, yön tuşları girintili olarak tasarlanmış ve diğer tüm tuşlar ufaltılmış. Ayrıca arka bölümdeki pil yuvası da artık dev bir çıkıntı değil.

SONY DSC

Kumandayla ilgili birkaç küçük detay var. Kumanda genel olarak küçülmüş ve daha afili görünüyor. Kumandaya AA pil takıp oynamak sorun değil ancak şarjlı kumandalar da fena olmazdı. İyi haber ise, Xbox One’ın kumandası, o bildiğin ve sevdiğin Xbox kumandasının ta kendisi. Kumandayı eline aldığında yadırgamıyorsun; tepedeki RT ve LT tuşları son derece rahat hissettiren şekilde kavisli tasarlanmış; titreşim özelliği geliştirilmiş.

xbox one

Konu PlayStation ve Xbox’ın kumandası arasında seçim yapmaya, hangisinin daha iyi olduğunu belirlemeye geldiğinde ister istemez işin içine öznellik giriyor. Üstelik yeni nesil kumandalarda seçim yapmak çok daha zor. Sony DualShock 4 ile ergonomi konusundaki açıklarını kapattı ve bir de dokunmatik yüzey ekledi; hareket algılayıcısı da cabası. Kağıt üzerinde DualShock 4’ün daha çok ‘evrildiğini’ söylemek mümkün. Ancak Xbox One’ın kumandası da yalnızca daha iyi titreşim sunmuyor. Müthiş biçimde ergonomik ve bir öncekinden çok daha iyi görünüyor. Bu yüzden şimdilik her ikisi de harika demekle yetiniyoruz. Oyun geliştiricileri DualShock 4’ün dokunmatik yüzeyini gerçekten işlevsel bir biçimde oyunlara adapte edebilirlerse dengeler değişir.

1 2 3 4 5

İlgili Yazılar