Samsung Gear Fit

Hasan Selman, üç haftasını Samsung’un bu yılın başında Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde tanıttığı bu şık plastik bileklikle geçirdi; fiyat etiketine ve yalnızca Galaxy cihazlarla uyumlu olmasına rağmen alınmaya değer mi öğrendi. Test süreci boyunca bazı heyecanlar da yaşadı.

1. GÜN

gallery-4_rt

Akıllı egzersiz bilekliklerinden önce ne yaptığını hatırlayabiliyor musun? O zamanlar, vücudunun ne durumda olduğunu, o hafta ne kadar bol yağlı yemeklere yumulduğuna ve kaç kere iki adımlık mesafeyi taksiyle gitmek yerine yürümeyi tercih ettiğine bakarak anlıyordun. Gel gelelim, bu günler artık mazi oldu. Hatta, artık o kadar çok egzersiz bilekliği var ki, biz bile bunların hepsini takip etmekte zorlanıyoruz.

Gear Fit, Samsung’un sunduğu tek yeni giyilebilir cihaz değil fakat Gear 2 ve Gear 2 Neo ile karşılaştırıldığında en hafif olanı. Yalnızca 27 gram ve takmaya başladıktan bir süre sonra, bileğinde olduğunu tamamen unutuyorsun. 65 gramlık Gear 2 ve 55 gramlık Neo’nun yanında gerçekten tüy gibi kalıyor.

Fit ile attığım ilk adımlar boşa gitti. Meğer cihaz otomatik olarak adımlarımı saymıyormuş. Böylece, önce Adımsayar uygulamasını çalıştırmam gerektiğini öğrenmiş oldum. Uygulamayı bir kez başlattıktan sonra, gece gündüz çalışıyor, adımlarını ve yaktığın kalorileri sayıyor.

Gear Fit’in ana uygulaması ise Egzersiz. Koşu, Yürüyüş, Bisiklet Sürme ve Doğa Yürüşü modları var. Bunlardan birini seçtikten sonra, Fit otomatik olarak nabzını ölçüyor; mesafe, zaman ve efor hedefleri belirlemeni mümkün kılıyor. Sonra da “Koşmaya (veya yürüyüşe) başlayın” diyor.

Doğa Yürüyüşü modunu seçtiğinde, Fit akıllı telefonuna bağlanıyor ve hız, mesafe gibi ölçümleri yapabilmek için GPS kullanıyor. Topladığı veriler tutarlı ama telefonunu sürekli iyi GPS okumaları yapabileceği bir yerde tutman gerekiyor.

İlk günün akşamı, Gear Fit’i sahile götürdüm ve Koşu modunu aktif ettim. Koşmaya başladıktan aşağı yukarı beş dakika sonra Fit panikledi ve bana sürekli olarak yavaşlamam gerektiğini, hedefime ulaştığımı söylemeye başladı. Fit’in o an nabız verilerimi doğru algılayamadığını fark ettim; oturdum bir dondurma yedim…

2. GÜN

samsung-gear-fit-wearable-fitness-tracker-review-hands-on-009_0

Koşmak için yine sahile geldim ve Fit’in afili kavisli OLED ekranı ile cebelleşiyorum. Hareket halindeyken ve nefes nefesyken kullanabilmek için gereğinden çok duyarlı bir dokunmatik ekranı var. Bir yandan koşup, bir yandan da ekranla uğraşırken, pek de tekin görünmeyen bir grubun yanına geldiğimi fark ettim. Fit ile uğraşmayı bırakıp, koşmaya devam ettim ama bu sefer daha iyi bir vücut için değil, canım için!

7. GÜN

Pili tıpkı Samsung’un söylediği 3-4 gün boyunca bitmiyor. İlk iki haftanın ardından daha sık kullanmaya başladım ve 3 güne sabitledim. Şarj aparatını kaybetmemeye dikkat et, yoksa Samsung’a 20 dolar ödersin.

10. GÜN

samsung-gear-fit-wearable-fitness-tracker-review-hands-on-003

Fit’i ayarlarsan, bileğini döndürdüğünde çalışmaya başlayabiliyor. Fit’i çoğu kez böyle istemsizce çalıştırdım ve o da herhangi bir işlem olmadığını görünce, enerjisini harcamadan uykuya geri döndü. Bugün duştayken yanlışlıkla yine çalıştırdım ve tayzikli su altında (IP67) bile sorunsuz kullandım. Ayrıca bugün ekranı dikey olarak kullanabileceğimi öğrendim. Ekran ince ve uzun olduğu için, müzik menüsü dışında dikey kullanım hiç işlevsel değil.

12. GÜN

SMS, e-postalar, aramalar… Telefonunun bildirim çubuğunda beliren her şey, ayrıca Fit’e gidiyor ve bilekliğin seni titreşimle uyarmasını sağlıyor. Fit, gelen yazılı mesajların (WhatsApp ve diğerleri dahil) ilk satırlarını okumana izin veriyor, gerisini ise ‘mobil cihazından’ (telefon) okuman gerektiğini belirtiyor.

15. GÜN

samsung-gear-fit-wearable-fitness-tracker-review-hands-on-005

Fit’in yeni özelliklerini keşfetmeye başladım. Medya Kontrolörü, telefonunu cebinden çıkarmadan şarkılarını çalmanı, durdurmanı, çalma listesi içerisinde geçişler yapmanı ve ses şiddetini ayarlamanı sağlıyor. Çalan şarkının adını da gösteriyor. Spotify ile de çalışıyor ama Samsung uygulamaları kadar limitsiz bir deneyim sunmuyor.

21. GÜN

Ekranı sevmeye başladım. 128×432 olmasına rağmen görüntüler çok iyi ve birçok hoş duvar kağıdı var. Ayrıca parlaklığı da ayarlayabiliyorum.

Teknik
● Ekran 1,84 inç kavisli Super AMOLED (128×432) ● İşletim Sistemi Tizen ● Bağlantı Bluetooth 4.0 ● Sağlamlık IP67 (30 dakika boyunca 1 metreye kadar suya dayanıklı) ● Algılayıcılar İvme ölçer, jiroskop, optik kalp ritmi algılayıcısı ● Renkler Siyah, kahverengi, turuncu ● Pil 210 mAh, standart kullanımda 3-4 gün ● Boyutlar 23,4×57,4×11,9 mm ● Ağırlık 27 gram

İlgili Yazılar