Teknolojinin bu kadar hızlı gelişmesi sorun mu?

 stuff yorum

Tonla para verip satın aldığımız cihazlar kısa süre içinde eskiyorlar. Güncel uygulamaları çalıştırmak için ya yazılım ya da duruma göre donanım yükseltimi gerekiyor. Peki teknolojinin bu kadar hızlı gelişmesi bir sorun mu? Stuff ekibi olarak bu konuyu tartıştık ve birbirimize düştük. Sonra yüz kişiye sorduk; onlar da birbirlerine düştü…

İki taraf sözcülerini seçti ve görüşlerini karşı karşıya getirdi. Evetçilerin sözcüsü dijital yayın editörü Erhan Acar, hayırcıların ise haber editörü Kaan Kayar. Peki sen ne diyorsun?

HAYIR, teknolojinin bu kadar hızlı gelişmesi bir sorun değil

“Aldığım bir cihazın altı ay sonra istediğim oyunu oynatmadığını hatırlıyorum. Yavaş çalıştırmak değil, açmadı bile. Ekran kartım desteklemiyormuş. Firmalar yeni ürettikleri ürünleri satabilmek için yanlarına yazılım şirketlerinin desteğini de alınca durdurulamaz olduklarını sanıyorlar. Bu yıl dört çekirdekli telefonlar alıp başlarını gittiler. Bundan bir yıl sonra uygulama mağazasından indireceğim bir oyunun, benim 2012’de aldığım çift çekirdekli telefonumda çalışacağı garantisini bana kimse veremiyor. Geliştiriciler sadece dört çekirdekli telefonlar desteklenir deyip kesip atabilirler. Bu da insanların yorum bölümlerinde verip veriştirmesinin, çemkirmesinin yanında insanları tüketim çılgınlığına yönlendiriyor.

Apple, iPad 3’ten altı ay sonra iPad 4’ü çıkardı. Apple misyoneri olmayan izanperver insanlar bu olaya kızmışlardı, çünkü biliyorlardı: Bir uygulama ya da teknoloji, iPad 3’lerinde elbet desteklenmeyecekti. Ben teknolojinin bu kadar kısa sürede gelişip, eski cihazları dışarıda bırakmasına karşıyım. Bir cihazı alınca en azından üç yıl kafam rahat olsun. Teknoloji gelişmesin demiyorum, gelişecekse de hobi olarak gelişsin, ben mevcut akıllı cihazımla son moda uygulamaları kullanabilmeli, medya oynatıcımda, şirketin akıllı merkezinde sunduğu tüm üçüncü taraf uygulamalara erişebilmeli, bilgisayarıma yeni ekran kartı almadan en azından düşük ayarda da olsa oyun oynayabilmeliyim. Oynayamayacaksam da protesto edip Nokia 3310’umu VHS’yi, Sega Mega Drive II’yi kutularından çıkaracağım…”

EVET, teknolojinin bu kadar hızlı gelişmesi bir sorun!

“Hatırladığım kadarıyla PC oyuncusuydun Erhan. PC platformunda sen ne zaman bir ürünü üç yıl kullandın da kafan rahat oldu? Bu baştan beri mevcut bir ‘sorun’. Firmalar Ar-Ge yapıp daha performanslı ve iyi ürünler üretiyorlar, hâliyle onların motivasyonu da bu ürünlerin satın alınması oluyor. Ürünlerin satın alınmaları için de sadece o platformda çalışacak ayrıcalıklı yazılımlar gibi albenilere ihtiyaçları var. Altı ay sonra ekran kartının desteklemediği oyunu biliyorum. Xbox 360 ilk çıktığı zaman, oyunları PC platformuna uyarlanırken düşük grafik kalitesi ve kötü kullanıcı deneyimi olmasın diye oyun geliştiricileri birebir, Xbox 360 kalitesini amaçladılar. Senin satın aldığın bilgisayardaki ekran kartı ise aynı senin kafanda, ‘her şey hızlı gelişiyor, buna gerek yok’ diyordu. Bak ne oldu? Muhtemelen gidip başka bir modelle değiştirdin.

Şu anda da bir dönüm noktasındayız. Tahminime göre Xbox One oyunları da PC platformunda SM 5.1 komut takımlarını isteyecekler. Bu takımı desteklemeyen ekran kartları da oyunları açamayacak. Bu gayet doğal bir tekâmül, senin aklınla kuyuya iniyor olsak şu an hepimizde iPad 1 olurdu, 2013 yılında 1024 x 768 çözünürlüklü dandik bir cihazı kullanıyor olurduk. Bu mobil teknolojiler için de gerekli. Keşke 32 çekirdekli telefonlar çıksa, iyi bir artırılmış gerçeklik, 3D hologram görüntü, daha uzun pil ömrü gibi gelişmiş özellikler sunsalar. Açıkçası ‘telefon ne içindir, konuşmak içindir, masaca, inderneke gerek yok hemşehrim’ diyen amcalar gibisin. Kalk gel bu tarafa, çok eğleneceğiz.”

can egrisi

İlgili Yazılar