Türk iPad ve iPhone kullanıcılarına ek vergi yolda

 Maliye Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Apple’ın iPhone ve iPad gibi cihazlarında kullanılan uygulamaların indirildiği AppStore mağazasından indirilen uygulamalardan vergi alınması gerektiğine karar verdiler.
Türkiye akıllı mobil cihazlar piyasasındaki hızlı gelişme, uygulama pazarına da fazlasıyla yansımış durumda. 3G üzerinden internet hizmeti alan abone sayısı  9 milyon seviyelerinde. Distimo’nun uygulama pazarında en çok hacime sahip 30 ülkeyi baz alan araştırmasının sonuçlarına göre mayıs itibari ile Türkiye son bir yıllık süreçte %54 gelir artışı ile 9. sırada. Yine aynı araştırma ilginç bir sonucu da orataya koyuyor; Uzak Doğu Asya ülkeleri dışında en büyük büyüme oranları Rusya (%115), Brezilya (%83), Meksika(%63) ve Türkiye’de gözlemleniyor. Bu artışın bu ülkeler için gelecek yıllarda da artan bir ivmeyle yükselmesi de bekleniyor.
Dikkateleri üzerine çeken 4 ülkeden, Türkiye’de en çok göze batan ayrıntılardan biri ise ücretli uygulamalara gösterilen düşük ilgi, indirilen her 100 ücretsiz uygulamaya karşılık sadece 2 (yazı ile iki) ücretli ödeme indiriliyor. Bir dolarlık bile olsa Türk kullanıcılar henüz mobil uygulamalara ücret ödeme eğiliminde değiller fakat cihaz sayısındaki ve uygulama pazarındaki son iki yıllık hızlı büyümeyi dikkate alırsak bu alanda da bir gelişme ve alışkanlık değişikliği kaçınılmaz gözüküyor.
Bu kadar hızlı gelişen bir marketde hiç KDV veya vergi ödemiyor olmamız kullanıcıların pek dikkatini çekmiyor olsa da Maliye Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bu konudaki sessizliğini bozdu. Hürriyet’in haberine göre Gelirler İdaresi’nden bir yetkili “Bu işlemde KDV’nin mükellefi içerik sağlayan yurtdışındaki firma olduğundan vergilemede sorunu ortaya çıkmaktadır. Mükellefin Türkiye’de KDV mükellefi olmaması nedeniyle bu işlem üzerinden hesaplanacak KDV’yi içeriği cep telefonuna yükleyen kişinin beyan edip ödemesi gerekmektedir” dedi. Sorun tespit edilmiş hatta verginin kimden talep edileceği de bürokrasinin kafasında netleşmiş fakat bunu nasıl yapacakları konusunda henüz bir fikirleri de yok gözüküyor. AB ve OECD ülkeleri de aynı konuya birkaç yıldır kafa patlatıyorlar ama batı cephesinde de açıklanan bir gelişme henüz yok.
Daha önceki internet-Türkiye ofisi-vergi üçgeninde yaşanan sıkıntıları ve yapılan hamleleri düşünürsek, işi uygulama mağazalarına erişimi engellemeye kadar götürebilecek fantazi ötesi kararlar görmemeyi diliyoruz.

İlgili Yazılar