Asya’da yeni bir dev doğuyor: Xiaomi

Xiaomi

Google Android’in üst düzey yöneticilerinden biri olan Hugo Barra’yı, daha önce adı duyulmamış Çinli bir telefon üreticisine kaptırdı. Barra’nın gittiği firma, son dönemde “Asya’nın Apple’ı” şeklinde bilinen Xiaomi.

Xiaomi, Çin’in dışında pek adı duyulmuş bir firma olmasa da, mobil sektörde firmaları tedirgin ediyor. Yalnızca 3,5 yıl önce kurulan firmanın şu an 2400 çalışanı ve yıllık 2 milyar dolar civarında bir geliri var. Daha da önemlisi, bu gelir yalnızca Çin, Hong Kong ve Tayvan’da satılan telefonlardan elde ediliyor. Asya’nın hakimi olmaya çok yakın olan Xiaomi, henüz Avrupa ve ABD’ye adım atmadı.

2012 yılında 7 milyon cihaz satışı gerçekleştiren Xiaomi, 2013’te bu sayıyı iki katına çıkarmayı planladığını açıkladı. 14 milyon cihaz satışı Samsung ya da Nokia’nın yanında devede kulak gibi görünse de, 3,5 yaşındaki bir firma için inanılmaz hızlı bir büyüme anlamına geliyor.

Xiaomi miPhone

Xiaomi miPhone

En iyi telefonlar çok düşük fiyata

Xiaomi yavaş yavaş dünyada adını duyurmaya başlıyor. The New York Times’ın konuştuğu CEO Lei Jun, stratejilerini şöyle açıklıyor: “Xiaomi’yi diğer akıllı telefon üreticilerinden ayıran ve Apple ile karşılaştırılmasını sağlayan şey, en iyi ileri seviye akıllı telefonları neredeyse kâr oranı olmadan satma stratejisi. Çoğu diğer Çinli şirketin aksine, Xiaomi’nin stratejisi giriş seviyesi akıllı telefonlar ile pazarın bu bölümünü hedeflememesi.” Jun, hedeflerinin ne kadar yüksek olduğunu ise şu cümlesiyle belirtiyor: “Biz ucuz telefonlar üretecek ucuz bir Çinli firma değiliz. Biz Fortune 500 listesine gireceğiz.”

Firmanın kurucu ortağı Bin Lin, bu yılın başında All Things D’ye şu açıklamayı yapmıştı: “Biz telefonlarımızı materyallerinin ücretiyle fiyatlandırıyoruz. Xiaomi Phone 2S en yeni amiral gemimiz, Samsung Galaxy S4 ve HTC One ile rekabet edecek özellikleri var. Bu telefonu 2299 Yuan’a (370 dolar) satıyoruz. Bu da aşağı yukarı Galaxy S4’ün yarı fiyatı.”

Steve Jobs reenkarne mi oldu? Ne yazık ki hayır; bu Xiaomi CEO’su Lei Jun

Xiaomi bu yıl batıya açılacak

Lin, Android başkan yardımcısının aynı unvanla firmalarına katılmasının amacını batıya açılmanın ilk adımı olarak görüyor. Barra’nın Xiaomi’nin Fortune 500 listesine giden yolda önemli bir rolü olduğunu belirtiyor ve ekliyor; “Barra ürünleri anlayabiliyor ve global gereklilikleri biliyor.” Lin ayrıca Xiaomi’nin bu yıl batıya açılacağını da söylüyor.

Daha önce birçok Çinli firma batıya açılmaya çalıştı ancak bunlardan yalnızca Huawei gözle görülen bir başarı yakaladı. Ancak özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika’da hala en ileri seviye cihaz pazarında büyük bir paya sahip değil. Lin ise henüz bunu söylemenin çok erken olduğunu ancak Hong Kong ve Tayvan’da yaptıklarını, burada öğrendiklerini dünyanın geri kalanında da uygulayacaklarını belirtiyor.

Bu hafta HTC’nin Çin’e özel bir mobil işletim sistemi geliştirmeye başladığı ortaya çıkmıştı. HTC, batıya pirince giden Xiaomi’nin  evindeki bulgura göz dikmiş olabilir.