Windows 7 XP’den daha riskli

Microsoft’un en son yayınladığı Güvenlik İstihbarat Raporu’na (Security Intelligence Report) göre, Windows Vista ve Windows 7’ye kötü amaçlı yazılım bulaşma oranı Windows XP’den daha fazla.

Microsoft, 8 Nisan 2014 tarihinde Windows XP‘ye yönelik desteğine son verdiğini açıklamıştı. Microsoft’tan gelen yeni bir açıklamaya göre ise Windows Vista ve Windows 7’ye kötü amaçlı yazılımların (malware) bulaşma oranı, 13 yaşındaki Windows XP’den daha fazla.

Microsoft’un en son yayınlandığı Güvenlik İstihbarat Raporu’na göre (Security Intelligence Report, SIR), Vista’ya kötü amaçlı zararlı yazılım bulaşma oranı yüzde 3,24’e yükseldi. Windows 7’ye zararlı yazılım bulaşma oranı ise Vista’ya göre daha düşük, yüzde 2,59 seviyesinde kalıyor. 2001 yılında dağıtımına başlanan ve kullanımdaki her bilgisayarın yüzde 32’sinin işletim sistemi olan Windows XP’nin zararlı yazılımlara maruz kalma oranı ise yalnızca yüzde 2,42.

Microsoft’un işletim sistemleri arasında, zararlı yazılım bulaşma oranları en düşük olanlar, yüzde 1,73 ile Windows 8.1 ve yüzde 0.08 ile Windows 8. Bu iki işletim sisteminin düşük oranlara sahip olmasının nedeni ise çok popüler olmamalarına bağlanıyor.

Yine rapora göre, 2013 yılının üçüncü çeyreği ve dördüncü çeyreği arasında, tüm Windows sürümlerine zararlı yazılım bulaşma oranında dramatik bir artış tespit edildi. Microsoft’a göre, bu artışta tarayıcı eklentisi olarak bilgisayarlara sızan Rotbrow zararlı yazılım ailesinin payı büyük.