Apple ile FBI arasında gerginlik

Apple, zorlu bir hafta geçiriyor. Bunun sebebi FBI’ın San Bernardino saldırısını yapan kişinin iPhone’unun güvenlik kilidinin Apple tarafından kaldırılmasını istemesi. FBI’ın bu isteğini reddeden Tim Cook, bunun güvenlik açığı oluşturacağını belirtti.

touch.id

Saldırganın kullandığı iPhone 5c‘nin güvenlik koduna sahip olması olayın fitilini ateşledi. Cihazın ayrıca iOS’un son versiyonunu kullanması FBI’ın işini zorlaştıran kısım oldu. İşletim sisteminin son versiyonunda PIN kodunun arka arkaya yanlış girilmesi sonucunda işletim sistemi güvenlik nedeniyle cihazın içerisindeki tüm dataları siliyor.

Apple’ın uzun yıllardır iOS işletim sisteminin güvenli olmasını rakiplerine karşı en önemli koz olarak kullanıyor. Hatta iPhone 5s ile bilikte gelen TouchID parmak izi okuyucusuyla birlikte yeni güvenlik özelliği Secure Enclave’ı kullanıma sunmuştu. Bu sistem şifreyle birlikte özel bir güvenlik kodu eşleştirip PIN kodunun güvenliğini daha da arttırıyordu.

passcode_ios_7_iphone_hero

FBI, Apple’dan kendileri için özel bir iOS versiyonu istiyor. FBI’ın sadece bu soruşturma için bu özel iOS sürümünü kullanacağını iddia etmesine rağmen Apple’a göre durum daha farklı. Eğer bu özel iOS versiyonu üretilirse diğer iPhone kullanıcıları için de bunun kullanılabileceği ve güvenlik sıkıntısı yaratacağı düşüncesindeler.

İlgili Yazılar