Genç kızların kod yazmayı öğrenmesini teşvik etmenin 4 yolu

Bilgisayar bilimlerinde, kadınların eksikliği bilinen bir problem… 1980 yılında şirketler kişisel bilgisayarları yalnızca erkek çocuklarına pazarladığında, profesyonel alanda çok daha fazla cinsiyet eşitliği vardı. İlk başlarda bu durum pek önemsenmedi ancak şimdi genç kızların da küçük yaşta bu eğitimleri almalarının ve teşvik edilmelerinin önemi bir kez daha anlaşıldı. Küçük bir kız çocuğunun erkek egemen bilgisayar bilimlerinde başarılı olabilmesini teşvik etmenin 4 yolu haberimizde…

girls-can-code

1- Aşılması gereken engelleri bilin

Her şeyden önce kızları kod yazmadan geri çeken sistematik problemleri anlayın. Girls Who Code organizasyonunun CEO’su Reshma Saujani Amerika’da genç kızlar matematik ve bilimi sevmiyorum dediklerinde buna tamam dendiğine vurgu yapıyor. Code.org CEO’su Hadi Partovi ise “Eğer genç bir kız, sınıfa girip 18 erkek ve yalnızca 2 genç kız görürse yanlış yerdeyim diyebilir ve bu durum her şeyi zorlaştırır” diyor. 

girls-code

2- Çok basit adımlarla başlayın

Saujani, günlük sterotiplerin yıkılması gerektiğini ve buna en basit şekilde başlamak gerektiğini vurguluyor. Bunun için evde bir cihaz bozulursa bunu düzeltmesi için kız çocuğunuza verin, diye öneride bulunuyor. Ve kod yazmanın farklı bir iş olmadığını, 21.yyda yaşayan her genç kızın bilmesi gereken bir iş olduğunu söylüyor. 

girl-code

3- Organizasyonları araştırın

Genç kızların kod yazmayı eğlenceli bir şekilde öğrenmesini sağlayacak pek çok organizasyon bulunuyor. Yurt dışında Girls Learning Code, Black Girls Code gibi oluşumlar varken, Türkiye’de de Microsoft Türkiye genç kızlara kod eğitimi veren programlar hazırlıyor. 

4- Rol model olun

Hala hem teknoloji dünyasında hem de teknoloji basınında, genç kadınlara ilham verecek rol model kadınların sayısı çok az. Çevrenizde teknik alanlarda çalışan kadınlar varsa bu kişilerin rol model olabileceklerini hatırlatın. 

girls-who-code

Girls Who Code organizasyonunun CEO’su Reshma Saujani